Hlavní obsah

Velkého vlakového lupiče předčasně propustí

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ronalda „Ronnieho“ Biggse (79), nejznámějšího vlakového lupiče všech dob, propustí pravděpodobně v srpnu předčasně na svobodu. Stane se tak kvůli mimořádnému zhoršení jeho zdravotního stavu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ronald Biggs uloupil 2,6 miliónu liber.

Článek

Biggs má za sebou několik mozkových mrtvic, nedokáže ani mluvit, ani chodit a zůstává odkázán na invalidní vozík.

Jak dále napsal britský nedělník News of the World, Biggs stráví zřejmě poslední fázi svého života v některém z londýnských domů pro seniory.

Lupič, který 8. srpna 1963, v den svých 34. narozenin, zastavil falešným signalizačním zařízením vlak Britské královské pošty na trase z Glasgowa do Londýna a potom společně s komplici ukořistili 2, 6 miliónu liber, má za sebou pohnutý život.

Po Velké vlakové loupeži, jež se stala předmětem zájmu filmových a televizních tvůrců a zařadil mezi nejproslulejší kriminální případy britské historie, se dlouho nětěšil z úspěchu. Bandu brzy odhalili a Biggse odsoudili na 30 let vězení.

Z  vězení Wandsworth se mu už v roce 1965, po méně než 30 měsících, podařilo uprchnout a přes Francii a Austrálii se dostal do brazilského Rio de Janeira, kde se usadil, získal občanství a založil rodinu.

V Brazílii si žil v klidu

Protože Británie a Brazílie neuzavřely readmisní dohodu a Biggs se navíc stal otcem, cítil se v Brazílii v absolutním bezpečí před opakováním žádostmi Londýna o jeho vydání.

Podle nepotvrzených spekulací došlo za dosud neobjasněných okolností k pokusu o jeho únos. Žoldnéři, pověření tímto posláním, se však s ním prý dostali jen na Barbados, kde jim znovu utekl.

Postupem času se však Biggsův zdravotní stav zhoršoval, dospěl jeho syn a utratil i většinu peněz. Všechny tyto okolnosti přispěly v roce 2001 k jeho rozhodnutí vrátit se do vlasti.

Největší britský bulvární deník The Sun mu na oplátku za exkluzivní práva na jeho příběh přistavil soukromé letadlo, které ho přepravilo z Brazílie na jednu ze základen britského letectva. Britské justici ani Biggsův pokročilý věk nebránil v uplatnění původního rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám