Hlavní obsah

Vědci objevili u Dánska vrak nejmodernější nacistické ponorky

Kodaň
Aktualizováno

U severního pobřeží Dánska objevili vědci vrak unikátní německé ponorky U-3523, kterou dva dny před koncem druhé světové války potopilo britské letectvo. Zprávu přinesl server týdeníku Focus s odkazem na dánská média.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace spočinutí vraku německé ponorky U-3523 na mořském dněVideo: seawarmuseum.dk

 
Článek

„Byla to nejmodernější ponorka, kterou Němci za války vyrobili. Naprosto moderní plavidlo, které předběhlo svou dobu,“ uvedl ředitel Jutského muzea námořních válek. Během druhé světové války mělo Německo v aktivní službě jen dvě plavidla tohoto typu, druhé je v současné době v severomořském přístavu Bremerhaven a funguje jako muzeum.

Plavidlo zlikvidovalo britské vojenské letectvo 6. května 1945, dva dny před koncem druhé světové války v Evropě. Stalo se to v úžině Skagerrak, která spojuje Baltské a Severní moře. Na palubě ponorky zahynulo 58 členů posádky.

Zda byl v plavidle ještě někdo další, se neví. Podle expertů je ovšem pravděpodobné, že v době, kdy se blížila kapitulace Německa, se ponorkou snažil uprchnout některý z vysoce postavených nacistických představitelů.

Zabodnutá přídí do dna

Objevená ponorka ale zůstane na mořském dně v hloubce 123 metrů, přestože kolují informace, že na její palubě může být mnoho cenností. Vrak má totiž velmi neobvyklou polohu. Plavidlo je přídí zaraženo do mořského dna a záď ční 20 metrů nahoru.

Technický popis ponorky U-3523:
Výtlak: 1621 t (na hladině), 1819 t (pod hladinou)
Délka: 76,7 m
Šířka: 6,6 m
Pohon: 2 dieselové motory, 2 elektromotory
Rychlost: 15,6 uzlu (na hladině), 17,2 uzlu (pod hladinou)
Posádka: 57 až 60 osob
Výzbroj: 6× 533mm torpédomet, 4× 20mm kanón
Zdroj: Wikipedie

Po válce kolovalo mnoho zvěstí o tom, že nacističtí vůdci prchali z Německa s použitím ponorek, včetně ponorky U-3523, a vezli s sebou také nacistické zlato.

Ponorky typu XXI byly prvními skutečnými ponorkami, protože jim konstrukce dovolovala trávit dlouhou dobu hluboko pod hladinou. Plavidlo U-3523 mělo přitom takový dosah, že by dokázalo na jeden zátah doplout do Jižní Ameriky. Zda byla právě Jižní Amerika cílem poslední cesty ponorky, ale není jasné, uvedlo jutské muzeum.

Reklama

Výběr článků

Načítám