Hlavní obsah

Večírky v sídle Johnsona už začíná vyšetřovat i londýnská policie

Londýn

Londýnská policie oznámila, že vyšetřuje řadu večírků, které se konaly v rezidenci a kanceláři premiéra Borise Johnsona v době protiepidemických uzávěr. Nezávisle na policii bude pokračovat také vlastní vyšetřování tajemnice vlády Sue Grayové.

Foto: Jonathan Short, ČTK/AP

Policie začne vyšetřovat několik večírků, které se měly uskutečnit v sídle britského premiéra Borise Johnsona

Článek

„Zajímají nás potenciální porušení covidových nařízení v Downing Street a ulici Whitehall od roku 2020,“ uvedla šéfka metropolitní policie Cressida Dicková. Ta dále uvedla, že vyšetřování začne na základě informací, které policii dodala právě Grayová, jejíž vlastní vyšetřování bude také pokračovat.

Policie informaci zveřejnila krátce poté, co vyšlo najevo, že se v červnu 2020 uspořádala narozeninová oslava pro premiéra Johnsona přímo v jeho sídle. Tehdy bylo ale shromažďování lidí mimo členů jedné domácnosti zakázáno. Večírků, které se měly v sídle premiéra uskutečnit během covidových opatření, navíc mělo být několik.

Britská vláda kvůli skandálům údajně vydírá vlastní poslance

Zahraniční

Downing Street v tiskovém prohlášení přiznala, že se na Johnsonovy narozeniny lidé v jeho sídle seskupili ve větším počtu. Hovoří se až o třiceti lidech. Jednotliví ministři ale tuto informaci rozporují a vyzvali k trpělivosti, dokud Grayová sama situaci nevyšetří.

BBC připomíná, že ačkoli vyšetřování policií je zřetelný pokrok v celém incidentu, pokud k porušení nařízení došlo, neskončí nikdo před velkým soudním případem a nikomu nebude hrozit vězení. Jednat se bude spíš o pokuty.

Johnsonovi poradci pařili v sídle premiéra vpředvečer pohřbu prince Philipa

Evropa

Situace ohledně porušení covidových nařízení je v Británii ostře sledovaná. Vláda totiž nabádala k jejich dodržování a britská policie přečiny stíhala pokutami. Johnsona k rezignaci vyzvali opoziční labouristé, ozývají se ale už i nespokojené hlasy uvnitř konzervativců.

Už výsledek interního vyšetřování by přitom mohl být pro Johnsonův osud určující. Mnozí považují za nevyhnutelné hlasování o vyslovení nedůvěry šéfovi kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám