Hlavní obsah

Ve Würzburgu zabíjel psychicky nemocný islamista

– Wurzburg
Právo, vpl

Nenávistné vzkazy, mj. na mobilním telefonu útočníka somálského původu z německého Würzburgu, našla policie při sobotní razii v zařízení pro bezdomovce, kde 24letý muž žil. „Nalezené důkazy musí nyní policie analyzovat a vyhodnotit, což bude nějakou dobu trvat,“ sdělil na tiskové konferenci policejní prezident Armin Kühnert.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok v německém WürzburguVideo: Reuters

 
Článek

Kromě toho, že vyšetřovatelé zjišťují, zda je muž duševně nemocný, se také zabývají možností, že se zradikalizoval a jednal pod vlivem teroristické organizace Islámský stát. Podle svědků křičel Alláhu akbar, v arabštině Bůh je veliký. Web SpiegelOnline s odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů napsal, že Somálec při výslechu řekl, že „svým činem provedl v Německu džihád“.

Útočník v Německu ubodal tři lidi, šest zranil

Evropa

Oběťmi útoku se staly tři ženy ve věku 24, 49 a 82 let a většinu zraněných tvořily ženy, včetně 11leté dívky. Gerhard Kallert, šéf Zemského kriminálního úřadu, popsal, že pachatel přišel v pátek krátce před 17 hodinou do obchodního domu, kde se prodavačky v oddělení domácích potřeb zeptal, kde jsou nože. Poté popadl jeden nůž a smrtelně pobodal tři ženy v obchodě a pak začal útočit na lidi venku a v nedaleké bance. Vážně zranil šest žen a mladého muže, přičemž dvě zraněné bojují o život.

Dvakrát byl na psychiatrii

Videozáznamy z místa činu zachycují, jak se kolemjdoucí snaží pachatele zastavit židlemi a holemi. Somálec, kterého policie při zatýkání postřelila do nohy, žije v Německu od roku 2015 bez trvalého azylu, ale pod ochranou, protože v jeho zemi zuří občanská válka.

Neměl žádný záznam v trestním rejstříku, ale během roku došlo ke dvěma incidentům, kvůli nichž ho hospitalizovali na psychiatrii. Letos ohrožoval nožem ostatní lidi v ubytovně pro bezdomovce při hádce mezi klienty a správci zařízení.

Foto: Hildenbrand Karl-Josef, ČTK

Němečtí policisté na místě činu

Tento měsíc znovu nakrátko skončil na oddělení pro duševně nemocné, protože v centru Würzburgu obtěžoval na ulici jednoho chodce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám