Hlavní obsah

Ve Vídni vraždil dvacetiletý Makedonec odsouzený za terorismus

Novinky, Alex Švamberk
Vídeň
Aktualizováno

Pachatelem pondělního teroristického činu ve Vídni je 20letý muž ze Severní Makedonie. Uvedl to v úterý podle listu Die Presse ministr vnitra Karl Nehammer. Dodal, že mladík, jenž se údajně jmenuje Kujtim Fejzulai, byl již dříve odsouzen za trestný čin terorismus, přidal se k teroristické organizaci Islámský stát a chtěl jet bojovat do Sýrie.

Foto: Twitter/Peter Velle

Snímek pravděpodobného pachatele útoků ve Vídni.

Článek

Nehammer zdůraznil, že vrah podporoval teroristickou organizaci Islámský stát. Odsouzen byl v 25. dubna 2019 za pokus vycestovat do Sýrie, kde se chtěl připojit k Islámskému státu. Předčasně byl propuštěn 5. prosince, protože se trestného činu dopustil jako mladistvý. Měl dvě občanství, kromě rakouského i severomakedonské.

Podle kosovského informačního serveru Gazeta Express měl útočník albánské kořeny. Ministr Nehammer uvedl podle ČTK, že šlo o Kujtima Fejzulaie.

Bulvární list Kronen zveřejnil i jeho fotografii z internetu, kde je vyfocen se zbraněmi. Údajně slíbil věrnost hlavě Islámského státu abú Ibrahímovi Kurajšímu.

Ministr vnitra zdůraznil, že policie jednala rychle. Zabila ho pouhých devět minut poté, co dostala první informaci o střelbě ve Vídni. „Byl ozbrojen automatickou zbraní s dlouhou hlavní, pistolí a mačetou,“ dodal Nehammer. Zmínil, že měl na těle i atrapu vesty s výbušninami.

Identitu útočníka, jehož policie večer zastřelila, policie kvůli probíhajícímu vyšetřování nechtěla ráno médiím upřesnit. Šéfredaktor týdeníku Falter Florian Klenk ale na Twitteru bez uvedení zdroje napsal, že útočníkem byl zřejmě dvacetiletý Kurtin S., vídeňský rodák, jehož rodiče se narodili v Severní Makedonii. Podle Klenka měla útočníka v hledáčku rakouská policie, protože byl mezi 90 rakouskými islamisty, kteří chtěli vycestovat do Sýrie.

V pondělí večer se stala Vídeň terčem teroristického útoku, kdy byli zabiti čtyři lidé. Dalších 17 bylo zraněno. Sedm lidí je v kritickém stavu. Je mezi nimi policista.

Teror ve Vídni: Stoupenec Islámského státu zabil čtyři lidi

Evropa

Makedonce policie zastřelila, prohledala jeho byt a provedla několik razií v dalších bytech. Pátrá po komplicích, kteří by mohli být čtyři. Ministr Nehammer upřesnil, že policie provedla domovní prohlídky na 15 místech a zadržela několik osob. Dva lidé byli zadrženi v St. Pöltenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám