Hlavní obsah

Ve Velké Británii odstartovaly předčasné volby

Úderem sedmé hodiny ráno (08.00 SEČ) se ve Velké Británii otevřely hlasovací místnosti a 46 milionů voličů bude v předčasných volbách vybírat složení do nové Dolní sněmovny. Hlasování by mělo ukončit pat kolem plánovaného odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boris Johnson přišel volit i se psemVideo: Reuters

 
Článek

Průzkumy veřejného mínění přisuzují vítězství Konzervativní straně premiéra Borise Johnsona. Otázkou ale zůstává, zda se jí podaří získat absolutní většinu. Pokud by se tak stalo a konzervativci zvítězili s výraznou převahou, Británie zřejmě vystoupí z EU na konci ledna příštího roku.

V případě, že by se premiérem stal labourista Jeremy Corbyn, snažila by se Británie během tří měsíců vyjednat s EU novou dohodu, kterou by Britové následně dostali ke schválení v referendu. V něm by se mohli vyslovit i pro setrvání v evropském bloku.

Naděje na většinovou vládu labouristů jsou ovšem mizivé, Corbyn by tak zřejmě musel vytvořit kabinet menšinový. Pro ten by musel hledat podporu u menších stran v parlamentu. Kromě konzervativců a labouristů by se do Dolní sněmovny mohli dostat také Liberální demokraté, Skotská národní strana (SNP), Zelení, Strana pro brexit a několik stran ze Severního Irska.

První odhady výsledků se čekají krátce po hlasování, které skončí ve 23:00 SEČ. Sčítání hlasů se ale zřejmě protáhne až do pátečního rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám