Hlavní obsah

Ve Švýcarsku řízeně odstřelují laviny. Mohou se řítit přes 400 km/h

Extrémní nebezpečí pádu lavin se pokouší ve Švýcarsku zmírnit řízenými odstřely sněhových mas. Tato metoda je podle odborníků zřejmě nejúčinnější. Pomáhá zabránit kritickému hromadění sněhu a při odstřelu je znám přesný čas pádu laviny, píše server deníku Blick. Meteorologové varují, že koncem týdne začne v oblasti opět intenzivně sněžit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kontrolovaný odstřel lavin ve švýcarských AlpáchVideo: Reuters

 
Článek

Videozáznam zachycuje odstřel masy sněhu u lyžařského střediska Grimentz, kde posádka vrtulníku položila na přesně propočítaná místa dávky výbušnin. Vzápětí jsou zachyceny tři řízené sesuvy sněhové masy.

Laviny odborníci dělí na dva základní typy, a to prachové a vrstevní. Prachové jsou tvořené volným nezpevněným sněhem smíšeným s částicemi vzduchu do aerosolové směsi. Při pohybu se netvoří smyková plocha a objem padající masy roste směrem do nižších poloh, neboť do pohybu se zapojuje stále nový sníh. Rychlost je mezi 20 až 70 m/s, tedy 72 až 252 km/h, ale v ojedinělých případech může narůst až na 120 m/s, tedy 432 km/h, píše server Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně sci.muni.cz.

Prachové laviny jsou nejnebezpečnější. Ty, které zastihne, mohou zemřít nejen zavalením, ale také inhalací sněhových vloček.

Vrstevní laviny vznikají v hustém sněhu a pohybují se jako jednotvárná masa po smykové ploše, kterou tvoří například další sněhová vrstva o odlišné hustotě, píše server sci.muni.cz.

Nejčastější příčinou pádu tohoto typu laviny je vznik trhlin ve sněhu kvůli tání a opětovnému mrznutí sněhové vrstvy. Při sesuvu jsou pomalejší, pohybují se rychlostí 5 až 30 m/s, tedy 18 až 108 km/h, ale padá podstatně více sněhu, uvedl server.

Reklama

Výběr článků

Načítám