Hlavní obsah

Ve Švédsku vysvětili na biskupa lesbičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská luteránská církev oznámila, že vysvětila prvního otevřeně homosexuálního biskupa. Stala se jím Eva Brunneová jen dva týdny poté, co tato církev povolila svým kněžím oddávat páry stejného pohlaví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pětapadesátiletá Brunneová, která žije v registrovaném partnerství s jinou ženou, byla v neděli v uppsalské katedrále vysvěcena na biskupku stockholmské diecéze. Se svou partnerkou vychová dítě.

"Je velmi pozitivní, že naše církev zde ustavuje příklad a že si na základě mých kvalifikací vybrala za biskupku mě," řekla Brunneová v telefonickém rozhovoru tiskové agentuře AP.

Někdejší arcibiskup Gunnar Weman proti vysvěcení Brunneové protestoval. Ve svém prohlášení uvedl, že se homosexuální kněží "neshodují se Svatým písmem církve".

Švédská lutránská církev se 6,7 miliónu členů se přes odpor části kléru v posledních letech homosexuálům otevírá.

Skandinávské země jsou vůči homosexualitě otevřené. Stockholm povolil homosexuálům vstupovat do registrovaných partnerství v roce 1994. Od roku 2002 mohly tyto páry adoptovat děti. Od května si mohou podle zákona vybrat i mezi civilním a církevním obřadem.

Reklama

Výběr článků

Načítám