Hlavní obsah

Ve Slavjansku zadrželi separatisty podezřelé ze sestřelení vrtulníku, o město se bojuje

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavjansk/Kyjev
Aktualizováno

U jednoho ze zátarasů na přístupových cestách do Slavjansku byli v pátek zadrženi čtyři lidé, kteří jsou podezřelí, že sestřelili vrtulník ukrajinské armády. Uvedlo to ukrajinské ministerstvo obrany. Polovina města je vyčištěna od separatistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajina zadržela čtyři separatisty, kteří měli sestřelit jeden z jejích vrtulníkůVideo: Reuters

 
Článek

Velitelství protiteroristické operace uvedlo v poledne, že získalo kontrolu nad polovinou města. Zmocnilo se deseti kontrolních stanovišť separatistů. Ministerstvo obrany uvedlo, že na jednom se podařilo zadržet čtyři lidi podezřelé ze sestřelu vrtulníků pomocí ručních protiletadlových řízených střel.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Civilisté hovoří s ukrajinskými vojáky u Slavjansku

U zadržených byly nalezeny průkazy neuznané domobrany Národní bašta Donbasu, pistole a mobilní telefony. Na sobě ale neměli maskovací uniformy, jak plyne z obrázků zveřejněných ukrajinským ministerstvem obrany.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinští vojáci střeží s transportérem dobyté kontrolní stanoviště

Ultimátum pro separatisty

Velení protiteroristické operace se současně obrátilo na šéfy skupiny, která obsadila Slavjansk, aby se okamžitě vzdali a propustili osoby zadržované ve městě. Jsou mezi nimi i pozorovatelé OBSE. Zatím byl propuštěn jen americký novinář zadržený ráno.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba na vrtulník u SlavjanskuVideo: Ministerstvo obrany Ukrajiny

Separatistům se však podařilo proniknout na nádraží do místnosti, odkud se řídí doprava, a paralyzovali provoz vlaků na trase Lozovaja–Jacynovataja. Vyřadili z provozu semafory. Ráno se také pokusili unést vlak.

BEZ KOMENTÁŘE: Na internetu se objevily údajné záběry sestřeleného ukrajinského vrtulníku

V pátek před pátou ráno byla zahájena velká operace s cílem vyrvat Slavjansk z rukou separatistů. Nasazena byla těžká technika podporovaná vrtulníky. Obránci měli také k dispozici obrněné transportéry, granátomety a ruční protiletadlové rakety. Zasáhli dva ukrajinské bitevní vrtulníky Mil Mi-24. Jeden nouzově přistál, druhý se zřítil. Jeden z členů jeho posádky zahynul, druhého zadrželi separatisté. Zveřejněné video ukazuje, že utrpěl zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestřeleného ukrajinského pilota zadrželi separatisté ve SlavjanskuVideo: Reuters

Ministerstvo také zveřejnilo video zachycující transportní vrtulník Mil Mi-8 přelétávající na Slavjanskem za husté palby.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinský voják střeží trať do Slavjnasku

Obyvatelé ve vesnici Adrijivka postavili barikády, aby zabránili vjezdu ukrajinských vojáků. Zablokovali cestu vojenské koloně a na vojáky křičeli, že jsou fašisté. V rukou měli vesničané ikony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské vojáky zastavili v Andrijivce místní obyvateléVideo: Reuters

Mrtvý v Luhansku

V Luhansku, nedaleko budovy tajné služby SBU, bylo nalezeno tělo mladého muže. Na těle nejsou stopy násilí. V pátek na mrtvolu upozornil anonymní telefonát.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina obnovuje brannou povinnost

Zhoršující se bezpečnostní situace na východě Ukrajiny přiměla zemi obnovit brannou povinnost. Ve čtvrtek o tom podle BBC dekretem rozhodl úřadující prezident...

Výběr článků

Načítám