Hlavní obsah

Ve francouzském Nantes vzplála katedrála, mluví se o žhářství

Novinky, nes
Nantes
Aktualizováno

Oheň vypukl v sobotu ráno v katedrále svatého Petra a Pavla v západofrancouzském městě Nantes. Z chrámu šlehaly plameny a stoupal kouř, jak ukázaly záběry hasičů. Oheň se po několika hodinách podařilo dostat pod kontrolu. Prokurátor Pierre Sennes podle televize France 24 uvedl bez bližších podrobností, že je případ vyšetřován jako trestný čin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči bojují s požárem katedrály v NantesVideo: Reuters

 
Článek

Podle britské BBC Sennes uvedl, že požár vypukl na třech místech a prokuratura pracuje s verzí, že šlo o žhářství.

Francouzská média v této souvislosti připomínají požár pařížské katedrály Notre Dame, k němuž došlo zhruba před rokem.

Francouzští hasiči vyjeli v sobotu před osmou hodinou ranní k požáru, který vypukl uvnitř katedrály v západofrancouzském městě Nantes, uvedla tamní hasičská služba na Twitteru. V současnosti jich zasahují na místě desítky.

Na záběrech, které přinesla místní televizní stanice, bylo možné spatřit kouř vycházející ze historické stavby vybudované v 15. století. Na záznamu hasičů jsou vidět i plameny šlehající z jedné části budovy.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Poničený interiér katedrály v Nantes

Pořár, jehož příčina zatím není známa, se již podařilo dostat pod kontrolu. Podle šéfa hasičů Laurenta Ferlaye byly v Nantes nejhůře zasaženy velké katedrální varhany. Podstavec, na němž stojí, je prý velmi nestabilní a mohl by se zřítit, řekl Ferlay zástupcům médií před katedrálou. Uvedl, že na místě je stále 104 hasičů, aby zajistili, že situace zůstane pod kontrolou i nadále. „Scénář Notre-Dame se nekoná. Střecha zasažena nebyla,” dodal.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Hasiči u katedrály v Nantes

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Z katedrály v Nantes stoupá dým

„Byl to obrovský šok. Je to velice smutné,” řekla televizi BFM TV Cecile Renaudová z nedalekého pekařství, která záchranáře přivolala, když zahlédla velké plameny.

Žár roztříštil okna z barevných skel a mezi věžemi stavby stoupal vzhůru černý kouř. Zasahující hasiči varovali přihlížející místní i zahraniční turisty, aby se okolí místa zásahu vyhnuli. Do Nantes se v sobotu odpoledne odpoledne chystá přijet francouzský premiér Jean Castex, informovala agentura AFP.

Katedrála hořela i v minulosti

Katedrálu svatého Petra a Pavla v srdci Nantes oheň nezasáhl poprvé. Plameny se v ní rozhořely i jako důsledek pokrývačských prací také 28. ledna 1972. Věřícím se svatostánek mohl otevřít až po 13 letech oprav v květnu 1985.

V roce 2015 v Nantes zachvátil velký oheň další katolický chrám. Poničil tři čtvrtiny střechy baziliky svatého Donáta a svatého Rogáta z 19. století.

Nynější požár okamžitě připomněl Francouzům, a nejen jim, neštěstí, k němuž došlo loni v dubnu v Paříži. Tam velký požár v katedrále Notre Dame zničil střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století, hasiči ale tvrdí, že škody v Nantes tak rozsáhlé nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám