Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi politika, kterého těšilo, že terorista zabil četníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Někdejší kandidát krajní levice do francouzského parlamentu Stéphane Poussier skončil v neděli v policejní cele poté, co na Twitteru vyjádřil potěšení nad zabitím četníka při teroristickém útoku. Za vychvalování terorismu mu může hrozit podle agentury AFP až sedm let vězení a pokuta ve výši až 100 000 eur (asi 2,5 miliónu Kč).

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Policisté na místě teroristického útoku v jihofrancouzském Trèbes.

Článek

„Stéphane Poussier je ve vazbě od neděle 11:30, protože v sobotních vyjádřeních na Twitteru schvaloval teroristické útoky,” potvrdil prokurátor David Pamart.

Poussier loni kandidoval do parlamentu za krajně levicové uskupení Nepodrobená Francie, které vytvořil neúspěšný prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon.

V sobotu po zprávě o úmrtí četníka Arnauda Beltrama, kterého smrtelně zranil islámský radikál v Trébes, politik napsal, že každé škobrtnutí četníků spojuje se zabitím svého kamaráda, ekologického aktivisty Rémiho Fraisse granátem, který hodil četník při demonstraci proti stavbě přehrady v říjnu 2014. A že četníkova smrt znamená, že prezident Emmanuel Macron má o jednoho voliče méně.

Poussierovo vyjádření vyvolalo pobouření, politikův účet na Twitteru byl vymazán, poznamenala na svém webu stanice BBC s připomínkou, že se Bertrame stal národním hrdinou. Beltrame se nechal vyměnit za jednu z rukojmích v supermarketu ve městě Trèbes na jihozápadě Francie.

Nepodrobená Francie vyloučila Poussiera ze svých řad a jeho vyjádření označila za „ostudná a ubohá”. Ke kritice se na Twitteru připojil i sám Mélenchon, aby odsoudil „odporné” poznámky na adresu četníka, který obětoval vlastní život ve službě.[celá zpráva] občanům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám