Hlavní obsah

Ve Francii vyšel do ulic 1,6 miliónu lidí

– Paříž • Aktualizováno

Francii ve čtvrtek ochromila velká stávka na protest proti opatřením vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho. I když organizátoři očekávali větší účast, přesto do ulic francouzských měst vyšlo více než půl druhého miliónu lidí. Protestní pochody se uskutečnily ve více než dvou stech městech.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Demonstrant s maskou prezidenta Sarkozyho vede průvod nespokojených.

Článek

Demonstrace provázely stávky v dopravě a v řadě státních institucí a firem, provoz na železnici se zastavil už ve čtvrtek večer. Stávkovali také dělníci z automobilek, ropných společností a obchodů.  Zavřené zůstaly také školy.

Ve Francii stávkují zaměstnanci v dopravě

Stávku pořádaly velké odborové centrály. Vyzývaly vládu, aby více chránila pracovní místa a udržela mzdy. Stávkující také žádali prezidenta, aby opustil plán snížit počet míst ve veřejném sektoru a aby nesnižoval daně. Nicolas Sarkozy uvedl, že chápe požadavky zaměstnanců, ale že jeho vláda nemůže více dělat.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

FOTO: Benoit Tessier , Reuters

FOTO: Benoit Tessier , Reuters

Tři čtvrtiny Francouzů stávku podporují. Podle ekonomických prognóz dosáhne během dvanácti měsíců  nezaměstnanost deseti procent, když do konce roku o práci přijde dalších 350 000 zaměstnanců.

V Compiegne hořely pneumatiky.

FOTO: ČTK/AP

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Protest v Paříži

Protest v Paříži

FOTO: Benoit Tessier , Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám