Hlavní obsah

Vatikán odmítl Kennedyho dceru jako velvyslankyni USA

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Vatikán zamezil jmenování Caroline Kennedyové (53) velvyslankyní Spojených států u Svatého stolce. Uvedl to italský list Il Giornale s odkazem na zdroje u papežova dvora. Důvodem je skutečnost, že dcera někdejšího amerického prezidenta podporuje potraty.

Článek

Podle listu bylo ze stejného důvodu odmítnuto více osob, které navrhoval prezident USA Barack Obama. Funkce pro Kennedyovou měla být výrazem díků za podporu, kterou Obamovi v kampani před prezidentskými volbami veřejně deklarovala.

Po Obamově zvolení a nástupu jeho sokyně z voleb Hillary Clintonové do vedení resortu zahraničních věcí se o Kennedyové uvažovalo nejprve jako o nástupkyni v senátorském křesle za New York, které někdejší první dáma země Clintonová musela opustit. Kennedyová však byla nucena oznámit, že na úřad aspirovat nebude. Snesla se totiž na ni kritika, že není dost zkušená.

Vatikán podle italského listu výrazně nesouhlasí s Obamovou podporou potratů a výzkumu kmenových buněk. Podle něj se rozdílné postoje mohou negativně projevit při plánovaném setkání Benedikta XVI. a Obamy na okraj summitu skupiny zemí G8, který se má v Itálii uskutečnit v červenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám