Hlavní obsah

Varšava má nový pomník bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského

Varšava

Polské hlavní město Varšava má nový pomník. V sobotu večer byla odhalena na Pilsudského náměstí v centru metropole před sídlem varšavské posádky a v blízkosti pomníku polského meziválečného vůdce, maršála Józefa Pilsudského socha Lecha Kaczyńského. Někdejší polský prezident zahynul v dubnu 2010 spolu s dalšími 95 lidmi při leteckém neštěstí u ruského Smolenska.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Ve Varšavě odhalili pomník bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského.

Článek

Na slavnostním ceremoniálu promluvil prezident Andrzej Duda i bratr Kaczyńského a šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński a zúčastnily se ho i polské vládní, církevní a armádní špičky. Informuje o tom agentura PAP.

Předseda PiS v projevu zdůraznil, že jeho bratr „pocházel z generace, která se aktivně a přímo zapojila pro myšlenku nezávislého, demokratického a občanského Polska“. Vyjmenoval také řadu funkcí, které jeho bratr-dvojče během svého života zastával.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Socha je umístěna na Pilsudského náměstí v centru Varšavy

Podle průzkumu agentury SW Research se 80 procent Poláků domnívá, že bývalého prezidenta dostatečně připomíná několik desítek po něm pojmenovaných náměstí, ulic, křižovatek a škol. Podle ředitele úřadu varšavské památkové péče Michala Krasuckého, kterého cituje web Českého rozhlasu, se náměstí Pilsudského stává výstavištěm pomníků.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Pomník bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského

Lech Kaczyński a jeho choť Marie, jež do Smolenska cestovala spolu s ním a dalšími příslušníky polské elity, jsou pochováni v historické katedrále na krakovském hradě Wawel, kde spočívají i ostatky polských králů.

Delegace cestovala do Katyně u Smolenska, kde na jaře 1940 stalinská tajná policie povraždila na rozkaz tehdejšího sovětského vedení tisíce polských důstojníků, zajatých v tažení na podzim 1939.

Reklama

Výběr článků

Načítám