Hlavní obsah

Vandalové poničili památky v muzeích v Berlíně, zřejmě věřili, že jsou dílem Satana

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vandalové poškodili v berlínském Pergamonském muzeu a dalších muzeích na Muzejním ostrově asi 70 uměleckých děl a antických památek, uvedly týdeník Die Zeit a rozhlasová stanice Deutschlandfunk. Pachatelé postříkali artefakty olejovitou substancí. Případ vyšetřuje policie, která se odmítla vyjádřit k případnému motivu. Podle německých médií ale čin souvisí s konspiračními teoriemi.

Foto: Profimedia.cz

Pergamonské muzeum v Berlíně

Článek

Památky a umělecká díla byly poškozeny už 3. října v muzeích, která se nacházejí na Muzejním ostrově. Kromě Pergamonského muzea vandalové navštívili také Nové muzeum a Starou národní galerii. Poničili mimo jiné egyptský sarkofág, kamenné sochy nebo malby. Nadace Pruského dědictví, která se o sbírky stará, potvrdila, že vystavené objekty utrpěly škody.

Policie potvrdila, že zahájila vyšetřování, ale nebude spekulovat o motivech.

„Dílo Satana, kde Merkelová obětuje lidi”

Německá média ale spojují tento útok na umělecká díla s konspiračními teoriemi, které se objevují na internetu, uvedl britský deník The Guardian. Jedna z těchto teorií tvrdí, že Pergamonské muzeum je střediskem „světové satanistické scény“, neboť je tam zrekonstruovaný oltář z Pergamonu.

Foto: Profimedia.cz

Rekonstruovaný oltář z Pergamonu v berlínském muzeu

Původní oltář v Pergamonu (dnešní Bergamo v Turecku) byl přitom zasvěcen antickým bohům Diovi a Athéně.

Veganský kuchař Attila Hildmann, který v Německu šíří nepodloženou konspirační teorii QAnon, v srpnu a v září na síti Telegram uvedl, že oltář používá německá kancléřka Angela Merkelová k „lidským obětem“. V úterý pak Hildmann, který  Merkelovou už dříve označil za komunistickou diktátorku, zveřejnil na svém kanálu, jenž sleduje přes 100 000 lidí, odkaz na článek stanice Deutschlandfunk s komentářem: „Fakt! Je to trůn Baala (Satana)!“ Baal je přitom nikoliv řecký, nýbrž semitský bůh a v biblické tradici jde o úplně jinou postavu, než je Satan.

V roce 2018 byly zatčeny v Aténách dvě Bulharky, které olejovitou látkou postříkaly exponáty v tamním Národním muzeu. Uvedly, že šlo o směs oleje a myrhy, protože „svaté texty říkají, že je zázračná“.

Reklama

Výběr článků

Načítám