Hlavní obsah

Válka na Ukrajině trvá, shodli se politici. I když Zeman řekl něco jiného

Praha

Vicepremiér, lidovec Pavel Bělobrádek, se shodnul s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, že válka na Ukrajině pokračuje. A to i přesto že nedávno Miloš Zeman na konferenci Dialog civilizací řekl, že už skončila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDÚ-ČSL Pavel Bělobrádek (vpravo) předseda KSČM Vojtěch Filip v Otázkách Václava Moravce.

Článek

„Ta válka tam trvá, to jádro sporu tam trvá, to, že je tam dočasné příměří, na tom nic nemění. Já nefandím ani jedné straně,“ řekl Bělobrádek, jehož vyjádření tak stálo proti názoru Zemana vyjádřeném na Dialogu civilizací, kde řekl, že tato válka skončila, i když na svých stránkách tuto větu nemá.

„Do skončení té války máme ještě co dělat, ta válka pokračuje,“ řekl Filip s tím, že probíhají boje o doněcké letiště. Předseda komunistů ještě dodal, že jde o občanskou válku.

To co se děje dál je nebezpečné vůči celé naší oblasti.
Vicepremiér Pavel Bělobrádek

Do jisté míry měl podobný názor i Bělobrádek: „Domnívám se, že částečně o občanskou válku jde. Jde o střet dvou názorových a filozofických oblastí, část je taková, že proti sobě bojují jednotky ukrajinské armády a separatistů podporované zvenčí.“ Předseda lidovců zdůraznil vměšování Moskvy. „Je to agrese Ruska vůči Ukrajině. Český velvyslanec v Rusku se k tomu nepřiklonil, ale stanovisko obou rozvědek bylo shodné,“ řekl s tím, že sám inicioval, aby se na vládu pozvali zástupci českých tajných služeb a velvyslanců na Ukrajině a v Rusku.

Bělobrádek současně upozornil, že konflikt na Ukrajině představuje hrozbu pro celý region: „To, co se děje dál, je nebezpečné vůči celé naší oblasti, protože Ukrajina je na hranicích EU.“ Lidovec doplnil, že ale řešení nelze najít zvenku: „ Musí se rozhodnout sami, nemůže to udělat ani Rusko, ani EU.“ A k odtržení ještě tento kritik anexe Krymu a postupů Ruska dodal: „A je tu otázka mezinárodního práva, a proto jsme nesouhlasili s uznáním Kosova, je třeba vytrvale žádat, aby bylo mezinárodní právo dodržováno.

Volyňští Češi by měli mít možnost se vrátit

Bělobrádek se také postavil za to, aby se volyňští Češi mohli vrátit do republiky, Otázka návratu vyústila ve spor mezi Hradem a ministerstvem zahraničí, které jejich zájem o návrat bagatelizovalo s tím, že nejsou přímo ohroženi válkou, i když je mohou povolat.

Pro jejich návrat je i Filip.

Zabezpečit energetickou nezávislost

„Evropa je málo emancipovaná, málo se stará o vlastní zájmy,“ uvedl Filip k dopadům sankcí na Rusko a na evropské ekonomiky. Zmínil, že německý ministr zahraničí je tvrdší ke kritice sankcí než český premiér.

Pavel Bělobrádek přiznal, že sankce na Rusko dopadají na podnikatele, i když to zatím není masové nebo plošné: „Je zásadní si uvědomovat, že Česká republika i EU mají s Ruskem důležité (obchodní) vztahy.“ Uvedl, že pro Rusko je důležitější export surovin, ale že si je potřeba uvědomit, že naše a zejména slovenská situace je odlišná než u jiných zemí dále od Ruska.

„V současné době je díky cenám nerentabilní žádný energetický zdroj, ale je to otázka strategická a bezpečnostní a měl by se podstavit další zdroj, i když to bude ztrátové,“ řekl Bělobrádek a dodal, že on je zastánce jaderné energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám