Hlavní obsah

V západním Německu odhalili českou sochu Lenina

Berlín

V západoněmeckém Gelsenkirchenu v sobotu odhalili sochu bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina, kterou ve městě nechala instalovat krajně levicová Marxisticko-leninská strana Německa (MLPD). Sobotního slavnostního odhalení dvoumetrové sochy, která byla odlita v roce 1957 v někdejším Československu, se zúčastnilo několik stovek lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Město se pokoušelo instalaci sochy zabránit, zákaz ale nakonec zvrátil správní soud, napsala agentura DPA.

Městská část, kde socha nově stojí, je toho názoru, že Lenin ztělesňuje násilí, útisk, teror a nezměrné lidské utrpení, které zachvátilo Sovětský svaz po bolševické revoluci v roce 1917. Domáhala se proto u soudu toho, aby takový "antidemokratický" symbol strana na veřejném místě instalovat nemohla. Svůj požadavek však zdůvodnila tím, že socha ohrožuje památkovou hodnotu přilehlých budov, což soud v Münsteru v březnu odmítl.

První socha Lenina v bývalém Západním Německu

Předsedkyně MLPD Gabi Fechtnerová se naproti tomu domnívá, že revoluční vůdce je "světoznámým pokrokovým myslitelem a bojovníkem za svobodu a demokracii pro masy". Podle levicové strany jde o vůbec první Leninovu sochu na území někdejšího Západního Německa, která se prý k dělnickému městu, jakým je podle ní Gelsenkirchen, skvěle hodí.

Před odhalením sochy se u řečnického pultu vystřídala řada mluvčích, kteří hovořili například o nebezpečí kapitalismu. Lenin, který stojí v zamyšlení s rukou v bok, se nakonec objevil za hlasitého potlesku, následoval zpěv Internacionály.

Reklama

Výběr článků

Načítám