Hlavní obsah

V Sýrii bojují i bývalí polští vojáci

Právo, Novinky, PM, rei

Na Poláky bojující na straně teroristické organizace Al-Káida v občanské válce v Sýrii narazil syrský aktivista Asad Kandžu, který má kontakty na obou stranách konfliktu. Upozornil na to v rozhovoru pro polský internetový portál Natemat.pl.

Foto: Saad Abobrahim, Reuters

Povstalec v Sýrii

Článek

„Mezi bojovníky Al-Káidy, operujícími v okolí města Ad-Dana v provincii Idlíb, byla trojice Středoevropanů, která mezi sebou komunikovala polsky. Nepochybuji o tom, že šlo o Poláky,“ uvedl Kandžu s tím, že informaci má od spolehlivého zdroje.

„Bohužel máme informace o tom, že polští občané se syrského ozbrojeného konfliktu aktivně účastní,“ připustil poslanec Stanislaw Wziatek, který je členem branně-bezpečnostního výboru Sejmu. Dodal, že podrobnosti uvést nemůže, ale obvykle jde o bývalé vojáky polské armády, které verbují do svých řad různé ozbrojené síly včetně zahraničních armád.

Ze strohé reakce polské tajné služby ABW vyplynulo, že „jí jsou známy případy občanů Polské republiky, kteří se pohybují na severu Sýrie, kde probíhají ozbrojené boje,“ uvedl portál Natemat.pl.

Evropská komise odhaduje, že na syrském bojišti působí nejméně 700 občanů Evropské unie, nejčastěji jsou z Velké Británie, Francie a Německa. České ministerstvo zahraničních věcí nemá žádné zprávy o zapojení českých občanů do konfliktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám