Hlavní obsah

V sídle švédského premiéra se střílelo

Stockholm
Aktualizováno

Při střelbě v sídle švédského premiéra Frederika Reinfeldta zemřel v pátek člověk - hlídač bezpečnostní agentury. Šéf vlády v budově tou dobou nebyl a on sám i jeho rodina jsou v bezpečí, oznámila policie.

Foto: Heikki Saukkomaa, Reuters

Švédský premiér Frederik Reinfeldt

Článek

Policejní mluvčí Lars Byström řekl, že věc se nevyšetřuje jako trestný čin. Podle deníku Expressen si strážce smrtelné zranění způsobil sám.

Policie na místo přijela krátce po 13:00 SEČ a oblast kolem celé budovy uzavřela. Střelba v rezidenci premiéra okamžitě vyvolala vzpomínky na dva atentáty na vysoké švédské politiky, které otřásly celou zemí i světem. V roce 1986 nepřežil atentát švédský premiér Olof Palme a před devíti lety švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová.

O totožnosti oběti se zatím nic bližšího neví, policie však vyvrátila původní zprávy, že šlo o člena premiérovy ochranky. "Nebyl to jeden z jeho osobních strážců, ale hlídač," uvedl Byström. Soukromá bezpečnostní agentura Svensk Bevakningstjänst, která premiérovu rezidenci hlídá, pak potvrdila, že šlo o jejího zaměstnance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám