Hlavní obsah

V Rusku zadrželi lékařku a zpravodaje CNN před věznicí, kde je Navalnyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská policie zadržela v úterý u věznice v Pokrovu, kde je uvězněn opoziční politik Alexej Navalnyj, devět lidí kvůli porušení veřejného pořádku, uvedla agentura TASS. Mezi zadrženými je i Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová a zpravodaj CNN Matthew Chance.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaře, kteří přijeli za Navalným do vězení, zatkla policieVideo: AP

 
Článek

„U nápravného zařízení IK-2 ve městě Pokrov se sešlo asi 45 lidí, z nichž tři desítky byli novináři a bloggeři. Devět občanů se dopustilo porušení veřejného pořádku a policisté je předvedli na strážnici k dalšímu objasnění,” oznámil TASS s odvoláním na ministerstvo vnitra. Podle Kommersantu jsou mezi zadrženými i novináři včetně zkušeného zpravodaje americké stanice CNN Matthewa Chance.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Zadržený moskevský zpravodaj CNN Matthew Chance

Mezi zadrženými je podle listu Kommersant i Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová, který jako šéfka lékařského odborového sdružení vedla u věznice protestní akci, která má přimět úřady, aby vězni poskytly lékařskou péči podle jeho výběru. K věznici  IK-2 zamířili z členové Sdružení lékařů, které Navalnyj podporuje.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Aktivistka Xenia Pachomovová, kterou právě zadrželi u věznice IK-2

Vasiljevová před zadržení řekla novinářům: „Přišli jsme se dnes, abychom nabídli pomoc. Neprobíhá válka. Pojďme to vyřešit jako lidi.”

Navalnyj je ve vězeňské nemocnici

Navalnyj byl v pondělí podle ruského tisku hospitalizován kvůli možnému respiračnímu onemocnění. Ještě dříve si  stěžoval na úporné bolesti zad a ztrátu citu v jedné noze. Na jeho žádosti o poskytnutí péče mu věznice podle jeho slov poskytla jen prášky a mast proti bolesti. Měl ale teplotu 38,1 °C a zhubl.

Navalného přesunuli z vězení do nemocnice

Evropa

Hlavní odpůrce režimu prezidenta Vladimira Putina v poslední březnový den vyhlásil hladovku a obvinil vedení věznice, že mu odpírá péči a „mučí” jej tím, že jej dozorci každou hodinu budí ze spánku.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruští policisté odvádějí Navalného lékařku Anastasiji Vasiljevovou

Policie Navalného zadržela v lednu po návratu z Německa, kde se léčil z loňské otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu přímo Putinovi a tajné službě FSB, Moskva to popírá.

V únoru mu ruský soud změnil dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na 2,5 roku do vězeňského tábora, protože se v podmínce pravidelně nehlásil na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám