Hlavní obsah

V Rusku uzemnili Suchoje Su-27 po pádu jednoho z nich

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

U Petrzavodsku v Karélii se ve čtvrtek zřítil ruský bojový letoun Suchoj Su-27UB. Oba piloti se úspěšně katapultovali. Zatím není známa příčina nehody. Na vině mohlo být nasátí ptáka, ale také selhání řídicího systému. Proto byl vydán zákaz letu pro všechny stroje tohoto typu, které tvoří jádro ruských vzdušných sil.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-27

Článek

Stroj se podle sdělení mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenova zřítil během cvičného létu, kdy zjišťoval počasí. Nenesl proto žádnou výzbroj.

„Letoun spadl v oblasti vesnice Besovec,“ řekl místní představitel. Oba piloti se katapultovali. Plukovník Olejník a major Kosminin byli vyzvednuti půl hodiny po pádu stroje, uvedl list Kommersant. Vyšetření ukázalo, že jsou v dobrém zdravotním stavu. Na zemi stroj žádné škody nezpůsobil, spadl do lesa poblíž mostu přes řeku Šuju asi 300 metrů od nejbližšího domu.

Mluvčí Západního vojenského okruhu řekl, že stroj nejspíš nasál ptáka do jednoho z motorů: „Je ale možné, že jeden z řídicích systémů selhal.“ Podle svědků bylo vidět, že má ve vzduchu problémy, bylo vidět, že se otřásá.

Příčinu nehody mají odhalit záznamy z černých skříněk, které byly nalezeny na místě pádu. Ve čtvrtek byly proto uzemněny všechny stroje typu Su-27UB, které slouží k přeškolení pilotů na tento typ.

Stroje Su-27 a jejich deriváty představují hlavní sílu ruského letectva. Naposledy Suchoj Su-27 spadl v dubnu 2011 u Vladivostoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám