Hlavní obsah

V Rusku poslali do vazby půlku zajatých ukrajinských námořníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simferopol
Aktualizováno

Soud v Simferopolu na anektovaném Krymu uvalil v úterý dvouměsíční vazbu na půlku ze 24 zajatých ukrajinských námořníků. Kvůli nedělnímu incidentu v Kerčském průlivu byli obviněni z nezákonného překročení ruských hranic s hrozbou použití zbraní. Oznámila to agentura TASS. Podle ní první námořník vinu u soudu nepřiznal, jiný ale ve vyjádření pro ruskou televizi uvedl, že si byl vědom provokativnosti akce.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Příslušník ruské tajné služby FSB odvádí zadrženého ukrajinského námořníka k soudu.

Článek

Jako první stanul před soudem Volodymyr Varymez z Oděské oblasti narozený v roce 1992. Byl obviněn podle paragrafu 3 článku 322 Trestního zákoníku Ruské federace. Ten se týká nezákonného překročení hranice ve skupině osob po předchozí dohodě nebo v organizované skupině s použitím násilí nebo hrozbou jeho použití. Ukrajincům za to hrozí až šest let v ruském vězení.

„Soud rozhodl, že žádost o uvalení vazby je podložená. Rozhodl, že preventivní opatření potrvá do 25. ledna 2019,“ řekl soudce.

Poté byla vazba uvalena na Serhije Cybizova, Andrije Oprisku, Viktora Bespalčenka a Jurije Budzila, oznámil korespondent Rádia Svoboda Anton Naumljuk.

K soudu byla podle agentury Interfax-Ukrajina kvůli uvalení vazby přepravena polovina zajatců, tedy 12. O vazbě se rozhoduje současně ve třech sálech.

U soudu jsou také dva advokáti, kteří se dosud specializovali na obhajobu pronásledovaných krymských Tatarů. Krymská ombudsmanka Ljudmila Lubinová uvedla, že zbývajících devět Ukrajinců přivezou k soudu ve středu. Další tři jsou zatím v nemocnici. Zadržení, na které byla uvalena vazba, podle ní budou ve věznici v Simferopolu.

Velitel si byl vědom, že jde o provokativní plavbu

Ruská televize zveřejnila vyjádření tří zadržených ukrajinských námořníků. Andrij Drač řekl, že na základě rozkazu plul na dělovém člunu Nikopol z Oděsy do Mariupolu: „Byli jsme varování pohraničníky Ruské federace, že jsme porušili ruské zákony. Opakovaně nás vyzývali, abychom opustili teritoriální vody Ruské federace.“

Další zajatý námořník Volodymyr Lisovyj, který lodi velel, na kameru řekl, že si byl vědom provokativního charakteru ukrajinské akce: „Záměrně jsem ignoroval požadavky na ultrakrátkých vlnách.“ Uvedl, že loď byla vyzbrojena rychlopalnými děly a muži měli k dispozici ruční zbraně.

Velitel ukrajinského námořnictva Ihor Vorončenko řekl ukrajinské televizi, že trojice zajatých Ukrajinců lhala, protože byla k výpovědím přinucena.

Osm obviněných Rusů

Ukrajinská tajná služba a vojenská prokuratura v úterý naopak obvinila osm Rusů, kteří se na nedělním incidentu podíleli, z napadení ukrajinských námořníků. Podezírají je také z „přípravy, rozpoutání a vedení agresivní války” anebo z „úkladné vraždy”. Po obvinění má následovat žádost k ruské justici, aby vzala do vazby podezřelé, mezi kterými jsou náčelníci pohraniční správy a pobřežní stráže ruské tajné služby FSB na Krymu či kapitáni strážních lodí.

Foto: Mapy.cz

Ruští pohraničníci v neděli v Kerčském průlivu, přes který Rusko postavilo most vedoucí na anektovaný Krym, zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a 24 námořníků. Při střetu tři zranili.

Kyjev obviňuje Rusko z napadení a ostřelování ukrajinských lodí, na jejichž plavbu z Oděsy do Mariupolu byla ruská strana předem upozorněna. Rusové tvrdí, že ukrajinská plavidla nezákonně vplula do ruských výsostných vod a nereagovala na varování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám