Hlavní obsah

V Rusku lesní požáry sežehly oblast velikosti Kypru

Rusko sužují lesní požáry. Za poslední týden hoří na Sibiři oblast o rozloze přes milion hektarů, což je více než činí rozloha ostrova Kypr, píše agentura DPA. Za poslední týden se rozrostly požáry téměř pětinásobně. K jejich rozšíření přispěla neobyčejná vlna veder. Mimořádný stav je vyhlášen ve třech regionech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejhůře postižena je republika Sacha (Jakutsko). V této oblasti se nachází i město Verchojansk, kde byla před týdnem naměřena teplota 38 stupňů Celsia. Pokud se toto měření potvrdí, bude to nejvyšší teplota naměřená v arktických končinách.

Regionální úřady uvedly, že požáry mají na svědomím bouřky. Extrémní teplo a silný vítr ztěžují práci hasičům. Na zvládnutí požárů je nasazeno více než 3000 sil, 500 jednotek speciální technologie a 43 hasičských strojů. Pomáhá také 67 letadel

Na mnoha místech byly hasební práce zastaveny, protože se jedná o terén těžko přístupný a v blízkosti nejsou obydlené oblasti. Ekonomické škody jsou podle úřadů nižší než náklady na využití personálu, technologie a vody. Finanční situace obecních rozpočtů je nyní zvláště napjatá kvůli dodatečným sociálním výdajům vyplývajícím z pandemie koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám