Hlavní obsah

V Rusku je přes 800 000 Ukrajinců, šestina požádala o azyl

Moskva

O postavení uprchlíka či dočasný azyl požádalo v Rusku už více než 130 tisíc Ukrajinců. Oznámila to v sobotu agentura ITAR-TASS s odvoláním na ruské úřady. Podle nich do Ruska od začátku dubna, kdy na Ukrajině propukly boje, uteklo 820 tisíc občanů sousední země.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ukrajinští uprchlíci čekají na autobus, který je odveze k vlaku do Irkutsku

Článek

„Celkem na ruské území od 1. dubna přijelo a zůstalo okolo 820 000 Ukrajinců. Od začátku konfliktu se na přistěhovalecké úřady obrátilo na 130 000 ukrajinských občanů s žádostí o poskytnutí dočasného azylu či o přiznání postavení utečence,” uvedla Federální migrační služba.

Většina ze 130 000 Ukrajinců, 78 000, požádalo v Rusku o dočasný pobyt. Více než 33 000 chce dostat ruské občanství a více než 22 000 požádalo o stálý pobyt.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ukrajinská uprchlice ze Suchodolsku se čtyřletým synem v ruském Doněcku

Zhruba 12 000 ukrajinských občanů požádalo o zařazení do programu přesidlování ruských krajanů do původní vlasti.

Značná část Ukrajinců v Rusku se na úřady podle tisku neobrací kvůli příliš složité byrokracii.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Uprchlický tábor pro Ukrajince u ruského Doněcku při hranicích

OSN uvedla před deseti dny nižší čísla, podle nichž vyhnaly boje 344 000 Ukrajinců, z nichž 188 000 odešlo do Ruska. Ty se ale týkaly jen lidí žijících v oblastech střetů.

Lidé z Ukrajiny prchají kvůli bojům mezi armádou a proruskými povstalci na východě země. Další desítky tisíc lidí opustily své domovy a uchýlily se před boji do jiných oblastí Ukrajiny. Počet těchto takzvaných vnitřních uprchlíků dosahuje 225 445 lidí, uvedla agentura Interfax-Ukrajina. Počet zahrnuje i více než 17 000 uprchlíků z Krymu, který anektovalo Rusko.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Rodina uprchlíků z Ukrajiny čeká na autobus, který je odveze do Irkutsku

Konflikt na východní Ukrajině si podle OSN vyžádal už skoro 2600 obětí na životech. „Aktuální počet zabitých je 2593,“ uvedl v pátek zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Šimonović.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám