Hlavní obsah

V Rusku hoří sklady s 10 000 vagónů munice, 33 000 lidí evakuovali

– Moskva • Aktualizováno

Muniční sklad v ruském Udmurtsku, v němž je umístěno až 10 000 vagónů plných dělostřelecké a raketové munice, zachvátil požár. Zasáhl 18 muničních skladů. Sklady otřásají exploze, hoří 150 budov. Z okolí bylo evakuováno na 33 000 lidí. Ministerstvo pro mimořádné situace odpoledne oznámilo, že požár byl už lokalizován a že polovina evakuovaných se již může vrátit do svých domovů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze ruského muničního skladuVideo: Reuters

 
Článek

„Výbuchy se ozývají každou vteřinu“, uvedli svědkové několik hodin poté, co exploze začaly. Požár bylo vidět do vzdálenosti dvaceti kilometrů, odkud úřady evakuovaly obyvatele. Lidé opouštěli obce v okolí v panice. Jako první byla evakuována vesnice Pugačovo u Iževska, jež se nachází nejblíže vojenského útvaru. Za několik hodin oheň a výbuchy obec zpustošily.

Následně se muselo začít vyklízet 20tisícové vzdálenější město Agryz, kam rovněž dopadaly střepiny granátů. Úřady upozornili, že možná dojde na evakuaci až 40 000 obyvatel.

V okolí byl přerušen provoz na státní silnici z Jelabugy do Permu, nejezdí ani vlaky, aby se i po kolejích mohli pohybovat hasiči. Ráno byly na hašení nasazeny i letouny ministerstva pro mimořádné situace. Na místo mířili vojenští specialisté.

Výbuchy začaly po půlnoci po manipulaci s náboji v jednom ze skladů. Příčinou požáru byl odhozený nedopalek. Ministerstvo obrany potvrdilo dva mrtvé, kteří zřejmě kvůli explozím dostali infarkt. Nejméně 45 lidí bylo zraněno, mezi nimi i ženy a děti. Jeden voják je pohřešován.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám