Hlavní obsah

V Rusku hořel muniční sklad s 18 milióny dělostřeleckých granátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Úterní požár muničního skladu a vojenského polygonu Čapajevsk u Samary se podle agentury RIA Novosti již podařilo lokalizovat a výbuchy munice ráno ustaly. Podle mluvčího ministerstva pro mimořádné situace bylo zraněno 48 lidí, z nichž jedenáct bylo hospitalizováno. Nikdo ale neutrpěl vážná zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku explodoval muniční skladVideo: Reuters/Vkontakte Group Typical Chapayevsk

 
Článek

Situace byla kritická. „Podle předběžných informací se na polygonu nacházelo 18 miliónů granátů,“ řekl mluvčí. Explodovaly dělostřelecké náboje ráže 23 až 122 milimetrů. Jejich střepiny létaly až do vzdálenosti půldruhého kilometru.

Ještě dodal, že dva až tři dny potrvá, než bude požár zcela uhašen. Evakuováno kvůli němu muselo být 6500 obyvatel obce Nagornyj, která je jen dva kilometry od polygonu.

Čapajevský polygon sdělil, že příčinou bylo „nedodržování bezpečnostních pravidel při zacházení s výbušninami“.

Foto: Reuters

Dým z výbuchů dělostřelecké munice na polygonu u Samary

Podle agentury Interfax se podařilo zachránit muže, který se nacházel v nebezpečné zóně v době, kdy začala munice explodovat. Zpravodaj televize Rossija 24 informoval, že během noci bylo slyšet detonace skoro každou minutu.

Při zvládání ohně úřady využily i dvě bezpilotní letadla k bezpečné obhlídce požářiště. Do hašení byly nasazeny i dva vrtulníky a letoun Berjev Be-200. Na vyčištění terénu armáda povolala těžkou techniku, včetně protipožárního tanku. Hlavní práce by řídící pracovníci chtěli mít dokončené do dnešního večera.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Exploze v muničním skladu u Samary

Výbuchy v muničních skladech nejsou v Rusku výjimkou. Loni na podzim explodovaly čtyři tuny staré munice na nádraží vojenské střelnice u uralského Orenburgu. Zraněni byli čtyři lidé. V létě v Orenburské oblasti zachvátil požár muniční sklad, do likvidace ohně se zapojilo tisíc hasičů. Do nemocnice v Buzuluku byli s popáleninami převezeni tři lidé.

K jednomu z největších podobných neštěstí došlo počátkem června 2011 v Udmurtsku, kde explodovaly staré náboje určené k likvidaci. Způsobená škoda dosahovala částky jedné miliardy rublů (skoro 600 miliónů Kč). Výbuchy poškodily 2862 domů v 32 obcích a způsobily smrt dvou lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám