Hlavní obsah

V Rakousku podstoupilo obřízku osm tisíc dívek, tvrdí šéfka diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rakousku podstoupilo obřízku přes osm tisíc dívek a mladých žen, oznámila tamější ministryně zahraničních věcí Karin Kneisslová (FPÖ). Současně upozornila, že číslo není přesné, postižených žen může být daleko více vzhledem k silné migrační vlně posledních let.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová

Článek

„Na světě je 200 milionů žen a dívek, které tuto archaickou proceduru podstoupily. Kdo věří, že k tomuto mrzačení v Rakousku nedochází, krutě se mýlí,“ uvedla Kneisslová s tím, že v Rakousku byla obřízka provedena nejméně u osmi tisíc mladých žen a dívek. Spolu se státní tajemnicí Karoline Edtstadlerovou (ÖVP) chtějí prosadit do trestního zákoníku samostatný paragraf, který by byl zaměřen na provedení ženské obřízky a trest za ně, napsal server Krone.at.

Zintenzivnit by se měla také osvěta. Rakouská vláda počítá s tím, že by se ve školách a v kontaktních místech pro běžence promítala videa v němčině s titulky v arabštině a perštině, na nichž jsou zachyceny výpovědi obětí této procedury.

EK: Půl milionu žen v Evropě

Dramatický a nebezpečný nárůst počtu případů ženské obřízky v Evropě souvisí nepochybně s přílivem migrantů z Eritreje, Somálska a Iráku, kde je tato procedura naprosto běžná, potvrzuje švýcarská organizace Terre des Femmes.

Zpráva Evropské komise uvádí, že v Evropě podstoupilo ženskou obřízku přibližně 500 tisíc žen a mnoho dalších je vystaveno riziku, že k tomu budou donuceny. Odhaduje se, že v Německu bylo zmrzačeno tímto způsobem kolem 50 tisíc žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám