Hlavní obsah

V Polsku zakázali školačkám krátké sukně. Aby nedráždily spolužáky a učitele

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

V červenci letošního roku polský ministr školství Przemyslaw Czarnek oznámil, že od 1. září začnou v polských školách povinně vychovávat dívky k morální čistotě a ctnosti. Jak se jeho slova přetavila do praxe ukázaly dvě školy v Pomořansku. Ty rozhodly, že žákyně nesmí chodit do škol s odhalenými rameny či v krátkých sukních, aby svým vzhledem nedráždily spolužáky a učitele.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace ve Varšavě proti ministru školství Przemyslawu Czadekovi

Článek

Rozhodnutí od nového školního roku 2021/2022 začít v polských školách vychovávat dívky k morální čistotě a ctnosti vydal už v červenci ministr školství Przemyslaw Czarnek.

Czarnek, profesor Katolické univerzity v Lublinu a člen vládního Práva a spravedlnosti (PiS), ještě v létě v tažení proti sexuálním menšinám varoval, že je třeba urychleně zastavit nebezpečný jev, jakým je „duchovní zkaženost” žen v Polsku.

Zákaz potratů v Polsku: Zasáhněte, vyzvali europoslanci Komisi

Zahraniční

Ty prý zasáhla pýcha, marnivost a egoismus a ve svých zájmech bojují proti objektivnímu pořádku v zemi.

Statisíce polských žen totiž před rokem protestovaly proti téměř absolutnímu zákazu interrupcí. Protože na „převýchovu” rozhněvaných žen si Czarnek netroufl, pustil se neskrývaně do jejich dcer a vnuček.

Méně Orbána, více Havla. Nová vláda se nechce upínat k Visegradu

Domácí

Zahalené ruce i nohy

Takovýto zákaz se objevil ve dvou školách v Pomořansku: V Základní škole č. 16 Wladyslawa Broniewského v Gdaňsku a v Základní škole Hrdinů země Gdaňské v Pszczolkách. Informovala o tom média Gazeta Wyborcza, Polityka, portal wp.pl , TVN24.

„Jednoduše rozhodl, že mladé dívky už nesmí chodit do školy v krátkých sukních či tričkách s krátkými rukávy nebo halenkami na ramínkách. Nohy musí mít zakryté až po kotníky, ruce po dlaně, a to i v největších vedrech či na hodinách tělocviku,” informovala Gazeta Wyborcza.

Polka musí přivést na svět zdeformované dítě, které po porodu zemře. Tak rozhodla vláda

Evropa

Ministr Przemyslaw Czarnek mluví o takzvané „morální čistotě a ctnosti děvčat” od října 2020, kdy se chopil otěží na resortu školství. Jeho slova vyvolala velké emoce, ale nikdo nečekal, že se jeho teze prosadí tak rychle.

Na některých školách bylo dívkám zakázáno nosit halenky na ramínka, trička s krátkým rukávem, krátké sukně nebo šortky. „Jednomu žákovi také zakázali nosit do školy tašku v duhových barvách," řekla jedna z matek pro wp.pl.

Polsko najednou začalo tolerovat LGBT. Leklo se, že přijde o evropské miliardy

Zahraniční

„Pane ministře, doopravdy si myslíte, že nás zvládnete vystrašit? Když shrneme rok vašeho úřadování, nemohu se nezeptat, zda už můžete zastavit své vlastní šílenství. Nepřijal jste žádné opatření, které by nám pomohlo, nebyl jste schopný přesvědčit žáky, rodiče, ani učitele. Žijete v bublině vlastního přesvědčení a vše, čemu nerozumíte, s neuvěřitelnou agresivitou nazýváte nepřátelskou ideologií," řekla wp.pl jedna z učitelek, která působí na škole, kde už stihli Czarnbekovy myšlenky implementovat. Veřejně ji podpořila aktivistka Martina Kaczmareková.

(Článek jsme oproti původní verzi rozšířili a upřesnili o informaci, že jde o základní školy v Pomořansku)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám