Hlavní obsah

V Polsku vymysleli dechové testy na covid-19

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Nejnovější dechový test na zjištění covidu-19 představila polská společnost ML System z městečka Zaczernie nedaleko Rzeszowa v Podkarpatském vojvodství.

Foto: ML System

Polský prezident Andrzej Duda (druhý zprava) na návštěvě polské firmy ML System

Článek

„Jde o nevelké zařízení, podobné testerům na alkohol, které používá policie. Stačí do něj vydechnout a do deseti sekund se na displeji objeví, zda je dotyčná osoba negativní nebo pozitivní na koronavir,” uvedl v TVN24 prezident Andrzej Duda, jenž společnost navštívil a inovativní zařízení vyzkoušel na vlastní kůži. Měl negativní výsledek testu.

Geniální, tvrdí prezident Duda

„Věřím, že dechová zkouška, která je v porovnání se současnými přímo geniální, se už zanedlouho objeví ve výrobních linkách a zachrání spoustu lidí před infekcí. Hlavně ale ulehčí život společenstvím sužovaným pandemií po celém světě,” zdůraznil Duda.

Stát měl nabídky na bezbolestné testy pro školáky už na podzim. Řeší to až nyní

Domácí

„Jde o revoluční technologii, který výrazně zjednoduší boj s koronavirem,” uvedl v TVN24 Dawid Cycon, šéf firmy ML System, která se přitom primárně zaměřuje na výrobu fotovoltaických panelů. „Lze s ním jednoduše, bez speciální obsluhy, kdekoli diagnostikovat virus. Věřím, že po započetí jeho masové výroby porazíme koronavirus podstatně rychleji nejenom v Polsku, ale pomůžeme s jeho likvidací na celém světě,” doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám