Hlavní obsah

V parlamentních volbách ve Francii vítězí socialisté a zelení

Aktualizováno

Francouzští socialisté a jejich spojenci ze strany zelených mají nakročeno k získání absolutní většiny v dolní komoře francouzského parlamentu ve druhém kole příští neděli. Vyplývá to z prvních odhadů výsledků nedělního prvního kola parlamentních voleb, které zveřejnil institut CSA.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Volební úředníci ve Francii vysypávají obsah volební urny, aby spočítali hlasy.

Článek

Podle nich by socialisté nového francouzského prezidenta Françoise Hollandea v 557členném parlamentu získali 283 až 329 křesel, zelení 12 až 18 poslaneckých míst. K získání většiny je zapotřebí 289 poslaneckých křesel.

Konzervativci Hollandeova předchůdce Nicolase Sarkozyho by podle odhadů CSA mohli dostat mezi 210 a 263 mandáty. Krajně pravicová Národní fronta šéfky Marine Le Penové by si mohla připsat až tři mandáty. Tato nacionalistická strana měla v parlamentu své zástupce naposledy v 80. letech.

Podle procentuálních odhadů institutu CSA, které citovala agentura AFP, Socialistická strana (PS) a její zelení spojenci dostali přibližně 40 procent, zatímco Sarkozyho pravicový Svaz pro lidové hnutí (UMP) asi 35 procent.

Asi 31 až 35 procent hlasů pro socialisty a jejich spojence předvídají podle AP také instituce TNS-Sofres, Ipsos a Ifop. Kandidáti UMP a jejich partneři by pak mohli dostat mezi 34 a 35 procenty. Ostatní levicové strany, u nichž se počítá s podporou Hollandea, by mohli získat dalších 12 až 13 procent.

Le Penová přes 13 procent

Radikální levice si podle CSA připsala přibližně sedm procent hlasů. Více než 13 procent hlasů dostala podle odhadů CSA krajně pravicová FN šéfky Marine Le Penové, pro kterou v prvním kole prezidentských voleb v dubnu hlasovalo skoro 18 procent voličů.

Volby poznamenala relativně slabá účast. K 17:00 SELČ odvolilo 48,31 procent voličů, ve volbách před pěti lety to bylo 49,28 procent.

O výsledné podobě Národního shromáždění budou voliči rozhodovat za týden. To, zda v něm zasednou i členové FN, ale podle AFP není jisté, protože volební systém ve Francii pro druhé kolo znevýhodňuje krajní politické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám