Hlavní obsah

Kontroverzní aukce aztéckých děl začala i přes protesty Mexika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Aukční dům Christie's v úterý odpoledne spustí dražbu 33 prehispánských děl, která mexická vláda považuje za své kulturní dědictví. Diplomaté se snaží artefakty na poslední chvíli zachránit. Vyvolávací cena některých předmětů začíná na 23 milionech Kč.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mexiko artefakty považuje za součást národního dědictví. „Tyto posvátné předměty by neměly být na prodej. Obchodování s národními poklady by nemělo být povoleno,” uvedl ředitel ústavu Diego Prieto.

Mexický státní archeologický ústav podal minulý týden trestní oznámení a žádá o stažení historických sošek z aukce. Tamní ministerstvo zahraničí se snaží diplomatickou formou díla dostat zpátky domů.

Zrušte dražbu aztéckých děl, žádá po aukční síni Christie´s Mexiko

Amerika

Experti také vyhodnotili, že minimálně tři z 33 prodávaných předmětů jsou falešné. „Zbytek zřejmě splňuje podmínky pro prokázání, že patřil původním národům našeho území, které před příchodem evropských kultur vzkvétaly,” dodává Prieto.

Nejde pouze o aztécké sošky, ale i o mayské, toltécké a mixtecké.

Christie's: Aukce je legální

I přesto hodlá aukční dům Christie's dražbu spustit. Podle informací uvedených na oficiálních internetových stránkách začne prodej v 16:00 středoevropského času.

Mluvčí aukční síně se před týdnem pro web People en Español bránil tím, že „díla jsou legitimně prodávána v rámci transparentního a zákony splňujícího veřejného procesu”. Zároveň popřel, že by Christie's disponovala jakýmikoli důkazy o tom, že by aukce nebyla legální.

Mezi nabízenými předměty je například maska z Teotihuacánu, která pochází z doby kolem let 450–650 našeho letopočtu, nebo plastika Cihuateotle, aztécké bohyně plodnosti. Vyvolávací cena této sošky začíná na 900 tisících eur (asi 23 milionů Kč).

V srdci Mexika objevili chrám z předkolumbovského období

Cestování

Mexiko se v posledních letech snaží zachránit starožitnosti z období starých civilizací, které existovaly ještě před příchodem španělských kolonizátorů v 16. století.

Restaurátoři ale často tvrdí, že stav předmětů neumožňuje jejich převoz do Latinské Ameriky. Z toho důvodu mají velkou část děl ve sbírkách evropská muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám