Hlavní obsah

V Osvětimi nainstalovali pro návštěvníky osvěžující sprchy

Osvětim

Kvůli extrémně vysokým teplotám nainstalovali v koncentračním táboře Osvětim sprchy rozptylující mlhu, pod nimiž se mohli návštěvníci ve vedřinách ochladit. Správci tábora ideu rozprašovačů u vchodu hájí i po kritice návštěvníků z Izraele, že je to nevhodné, protože sprchy sloužily v plynových komorách.

Foto: Profimedia.cz

Rozprašovače mlhy v Osvětimi

Článek

„Kvůli extrémní vlně veder, kterou jsme zažili v srpnu, byly poblíž vchodu umístěny rozprašovače mlhy,“ řekl časopisu Time mluvčí muzea Pawel Sawicky.  „Rozprašovače mlhy nevypadají jako sprchy,“ zdůraznil. Navíc upozornil, že sprchy v plynových komorách ve skutečnosti nesloužily k pouštění plynu. Byly falešné, plyn se pouštěl jinudy.

Názor izraelských návštěvníků, kteří do Osvětimi přišli, však byl jiný. „Pro Žida, který během holokaustu ztratil mnoho příbuzných, vypadají jako sprchy, kam museli jít, než vstoupili do plynových komor,“ řekl listu The Jerusalem Post osmačtyřicetiletý Meir Bulka.“

„Jakmile jsem vystoupil z autobusu, prošel jsem sprchovacím zlepšovákem. Byl jsem v šoku. Bylo to jako rána do žaludku,“ uvedl v emotivním vystoupení pro druhý izraelský televizní kanál: „Šel jsem na recepci a zeptal se tam pracovnice na sprchy. Řekla mi, že je horko.“

Až když jí sdělil, že mu to připomíná plynové komory, omluvila se.

Mluvčí Sawicky se též hájil, že snahou bylo ochránit zdraví příchozích: „Bezpečnost a zdraví návštěvníků je během období extrémních veder naší prioritou. Ochlazení vzduchu hodně pomohlo návštěvníkům v této obtížné situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám