Hlavní obsah

V osadě na východě Slovenska je 27 procent nakažených, úřady ji odříznou od světa

Právo, ivi
Bratislava

Nakažených v romské osadě Sačurov v okrese Vranov nad Topľou na východě Slovenska je přes 27 procent. Úřady proto rozhodly o její úplné izolaci. Lidé nebudou smět dovnitř ani ven. V osadě žije asi 750 lidí. O uzavření osady rozhodl okresní krizový štáb.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Osadu bude hlídat policie

Článek

„Z naší strany jde okamžitě požadavek na ministerstvo vnitra, aby zabezpečilo součinnost policejního sboru a armády, abychom zabránili dalšímu šíření nákazy v okrese,“ řekl přednosta vranovského okresu Alfonz Kobielský.

Foto: město Gelnice

Městští strážníci hlídkují u osady na východě Slovenska. Ilustrační foto.

Starosta obce Sačurov Peter Barát potvrdil, že testování antigenními testy odhalilo 113 pozitivních případů. Z přibližně 750 obyvatelů osady otestovali 414 osob. Důvodem rychlého šíření covid-19 v osadě je podle Baráta způsob života zdejších lidí. „Žijí doslova na jedné hromadě. Jsou tu dva bytové domy a 70 chatrčí,“ uvedl starosta obce.

Osadu u Piešťan obklíčila policie, obyvatelé mají covid a snaží se odjet

Koronavirus

Starosta avizoval na příští týden opětovné testování obyvatelů osady a přislíbil také pomoc se zabezpečením dřeva na topení. „Určitě to nebude zcela zdarma, ale za nějaký symbolický poplatek,“ řekl Barát. Starosta nepředpokládá, že bude potřebná také potravinová pomoc, protože přímo v osadě je obchod s potravinami a smíšeným zbožím.

Odříznutí už potkalo několik osad

V dubnu 2020 došlo k uzavření několika romských osad na východním Slovensku, kde došlo k nekontrolovanému šíření nemoci covid-19. Uzavřena byla například osada v obci Žehra v okresu Spišská Nová Ves, kde žije asi 2000 lidí.

V romských osadách to vybuchlo, řekl premiér. Nekontrolovatelně se šíří koronavirus

Evropa

Na Slovensku zaznamenali 2077 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí 87 úmrtí. V nemocnicích je 3412 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 262 na JIP a 281 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 256 903 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 4976 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám