Hlavní obsah

V romských osadách to vybuchlo, řekl premiér. Nekontrolovatelně se šíří koronavirus

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V romské osadě Žehra v okresu Spišská Nová Ves, kde žije asi 2000 lidí, se nekontrolovaně šíří nemoc covid-19. Potvrdil to ve čtvrtek slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Romská osada na Slovensku v karanténěVideo: Reuters

 
Článek

Slovensko ve čtvrtek oznámilo nárůst infikovaných o 114 osob a ministr potvrdil, že značná část jich pochází právě z romských osad. Koronavirus se objevil v celkem šestnácti z nich. Konkrétní opatření v této souvislosti oznámí slovenský ústřední krizový štáb v pátek.

„Každý pozitivně testovaný v marginalizované romské osadě je velké nebezpečí nejen pro osadu samotnou, ale i pro okolní obce a města,“ upozornil slovenský premiér Igor Matovič. „Říkal jsem, že nám to může vybuchnout v osadách a evidentně nám to v osadách vybuchlo,“ dodal předseda vlády.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté hlídají romskou osadu Žehra.

Žehra je společně s několika dalšími romskými osadami ve městě Krompachy a v obci Bystrany v karanténě od 9. dubna. Tyto romské osady jsou uzavřené a hlídá je policie a armáda.

Na Slovensku kvůli koronaviru uzavřou několik romských osad

Evropa

Zatím není jasné, zda se karanténa rozšíří také na další romské osady. Testování na koronavirus proběhlo zatím v přibližně stovce z nich, ale dohromady jich je na Slovensku přes tisíc. Podle ministra zdravotnictví půjde do karantény každá osada, kde se koronavirus objeví. „Musíme k tomu přistoupit i s pomocí silových složek. Jinou možnost nemáme,“ řekl Krajčí.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Uzavřená romská osada Žehra

Premiér Matovič však konstatoval, že by to armáda a policie personálně nezvládla.

Slovenský europoslanec romského původu a člen ústředního krizového štábu Peter Pollák upozornil, že koronavirus se může v podmínkách osad šířit třikrát rychleji než za normálních okolností. Na Slovensko se v uplynulých dnech vrátilo ze zahraničí asi 1500 Romů, ne všichni z nich dodrželi povinnou karanténu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policie obehnala osadu Žehra páskou a hlídá ji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám