Hlavní obsah

V okolí příští čínské univerzity v Budapešti pojmenovali ulici po Ujgurech

Bratislava

V okolí místa, kde má vyrůst kampus čínské univerzity Fudan v Budapešti, odhalil primátor maďarského hlavního města Gergely Karácsony několik tabulek s názvy ulic jako Dalajlámova ulice, Ujgurských mučedníků nebo Svobodného Hongkongu. Pojmenování ulic má podle primátora připomínat Pekingu porušování lidských práv.

Foto: Profimedia.cz

Na tomto místě v Budapešti by se měla postavit čínská univerzita.

Článek

Učinil tak na protest proti tomu, že elitní čínská univerzita Fudan má od roku 2024 působit v hlavním městě Maďarska a měla by se tak stát první čínskou univerzitou v Evropě. Karácsony patří k liberální opozici a s výstavbou čínské univerzity zásadně nesouhlasí. „Stále doufáme, že se tento projekt neuskuteční,“ řekl primátor.

Karácsony upozornil, že na stejném místě měla podle původních plánů vyrůst nová čtvrť s byty pro mladé rodiny a studenty. Primátor proto navrhuje, aby se v otázce čínské univerzity konalo místní referendum.

Orbán si zákonem podmanil maďarské univerzity

Evropa

Na výstavbu univerzity má dostat vláda premiéra Viktora Orbána od Pekingu úvěr ve výši 1,3 miliardy eur (33,1 miliardy korun). Web direkt36.hu v této souvislosti upozornil, že areál univerzity má postavit čínská státní stavební inženýrská společnost (CSCEC), která je v řadě zemí podezřelá ze špionáže a korupce. „Do zmíněného projektu půjde víc peněz než v roce 2019 do celého maďarského vysokoškolského systému,“ konstatoval web s tím, že areál univerzity mají postavit čínští dělníci z čínských stavebních materiálů.

V Budapešti má vzniknout první čínská univerzita v Evropě

Evropa

Podobně je z čínského úvěru financovaná například také modernizace železniční trati Budapešť–Bělehrad za dvě miliardy eur (51,8 miliardy korun). Informace o tomto projektu Orbánova vláda tajila deset let.

Univerzita Fudan se sídlem v Šanghaji je pod přímým státním řízením a ze stanov před časem odstranila větu o svobodě myšlení a nahradila ji větou o vedoucím postavení komunistické strany. Podle webu direkt36.hu univerzita spolupracuje s čínskými tajnými službami, provozuje vlastní špionážní školu a až čtvrtina studentů a učitelů jsou členy komunistické strany.

Maďarští opoziční poslanci žádají v souvislosti s projektem svolání bezpečnostního výboru parlamentu a upozorňují, že univerzita Fudan může znamenat bezpečnostní riziko pro Maďarsko, Evropskou unii a NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám