Hlavní obsah

V oknech byly děti a lidé blikali mobily, aby přivolali pomoc, popsali svědci ohnivé peklo v Londýně

Londýn
Aktualizováno

Sedmadvacetipatrový obytný dům v západním Londýně prakticky celý shořel. Bydlely v něm stovky lidí. Zatím není jasné, kolik se jich zachránilo. Svědkové podali první popisy toho, co se uprostřed noci dělo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek o požáru v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

„Doslova všude byl kouř a kolem byly kusy panelu, z panelu odpadávalo obložení v plamenech. Lidé křičeli. To trvalo pár minut, protože samozřejmě lidé v horních patrech pořád spali a neměli tušení, co se děje. Nejsem si ani jist, jestli se polovina z nich dostala ven. V oknech byly děti a lidé blikali svými mobily, aby jim pomohli, ale hasiči se nemohli nahoru dostat,“ citovala agentura Reuters svědka Davida Benjamina.

Svědkyně, která bydlí opodál, potvrdila, že slyšela lidi volající z 19. a 20. patra o pomoc a upozorňující na sebe světly. „Pak přestali. Nevím, co se s nimi stalo, jestli jsou v bezpečí, anebo ne. Byl to ale strašný požár, takový jsem v životě neviděla,“ řekla.

„Vzbudil jsem okolo půl druhé a naproti přes cestu viděl Grenfell Tower jako ohnivé inferno. Oheň šlehal z každého okna, skla praskala a explodovala, věci létaly ven. Lidé křičeli a vyskakovali, shazovali dolů lana, které si udělali z prostěradel, a snažili se sešplhat dolů. Naprostá hrůza,“ vylíčil pro BBC Paul Littlejohn ze sousedství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár budovy v LondýněVideo: AP

Clarita Ghavimiová ze sedmého patra uvedla, že ji vzbudili o půl druhé, tedy čtvrt hodiny poté, co byli hasiči k požáru přivoláni. „Zaslechla jsem hlasitou sirénu a probudila se. A pak jsem slyšela hlas z tlampače, jak říká: Opusťte dům, budova se zřítí. Šla jsem ke dveřím a viděla, že do bytu proniká kouř, a tak jsem vzala ručník, namočila ho a položila ke dveřím, abych kouři bránila,“ uvedla pro server Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár obytné výškové budovy v LondýněVideo: Reuters

Dodala, že ji dolů snesli dva muži, a posteskla si, že neví, co s ní bude, protože si z bytu odnesla jen kartu na městskou hromadnou dopravu. „Všechno tam zůstalo,“ poznamenala.

Hasiči požár hasili celou noc a pak i po rozednění. „Ten štiplavý zápach je příšerný,“ řekl SkyNews Tim Downie, který bydlí asi půl kilometru od místa.

Foto: Neil Hall, Reuters

Vyhořelý výškový dům Grenfell Tower v Londýně

Foto: Neil Hall, Reuters

Hasiči v blízkosti shořelého domu

Foto: ČTK/AP

Dům prakticky celý shořel.

Reklama

Výběr článků

Načítám