Hlavní obsah

V obklíčení skončilo přes sto ukrajinských gardistů, velitel byl zajat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V Luhanské oblasti skončilo v noci na středu v kotli 112 ukrajinských gardistů a vojáků poté, co je obklíčili kozáci. Uvedl to gubernátor Luhanské oblasti Hennadyj Moskal, napsala Ukrajinska pravda. Podle něj jsou mezi vojáky zranění a možná i padlí. Několik příslušníků ukrajinských ozbrojených sil bylo zajato včetně velitele praporu.

Foto: Reuters

Ukrajinský voják

Článek

Podle Moskala je situace u silnice u Bachmutky kritická. Obklíčené síly ztratily i obrněnou techniku, zatím ale nejsou přesnější informace o rozsahu ztrát a počtech padlých, zraněných a zajatých. Na místo se není možné dostat kvůli pokračující silné palbě kozáků zakopaných v lese.

Snaha zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří dohlížejí na neustále porušované příměří, domluvit ukončení bojů s vedením Luhanské lidové republiky (LNR), nevedla dosud k úspěchu. LNR uvedla, že kozáci jí nepodléhají. Kozáci už oznámili, že míní vytvořit vlastní Kozáckou národní republiku. OBSE pak vyzvala LNR, aby se o zraněné ukrajinské vojáky postarala.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

OBSE ale potvrdila obklíčení kontrolního stanoviště. Misi to řekl jeho velitel. Pozorovatelé zaznamenali čtyři vypálené ukrajinské obrněné transportéry a dva zraněné vojáky.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinští vojáci u obreněného transportéru u Debalceva

Moskal popsal, jak probíhaly úterní boje předcházející obklíčení: „Naše pozice ostřelovali bojovníci takzvaného 32. kozáckého oddílu z Donského vojska vedení Dremovem, kteří se zakopali v lese a jsou vyzbrojeni dvaceti tanky a dvěma desítkami kusů další obrněné techniky.“

Podle něj od úterního rána pokračovalo ostřelování kontrolního stanoviště národní gardy u vesnice Smile ve Slovjanoserbském regionu z minometů a střelných zbraní. V úterý 10:45 (9:45 SELČ) proto byl vyslán na pomoc 32. kontrolnímu stanovišti národní gardy odřad z 24. brigády ukrajinské armády, který ale v boji ztratil část obrněné techniky. Okolo třetí odpoledne byla napadena další skupina vojáků vyslaná na pomoc, tentokrát z 80. aeromobilní brigády. Potvrzeny jsou ztráty techniky, ověřují se počty případných padlých a zraněných,

Večer začali separatisté ostřelovat z minometů i další kontrolní stanoviště u Čornuchyna, které drželi vojáci ze 128. brigády. Ve stejné oblasti byl při dalším ostřelování kolem půlnoci zraněn voják u obce Zolote.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinské jednotky u Debalceva

Po úterní půlnoci kozáci zahájili palbu a obklíčili dvě kontrolní stanoviště národní gardy, kromě 31. ještě 32. V kotli skončilo 112 příslušníků národní gardy a ukrajinské armády.

Velitel jednoho z kontrolních stanovišť sdělil OBSE, že napadeny byly tři obrněné transportéry s posilami, přičemž 12 vojáků bylo zraněno a jsou i padlí.

Situace u Bachmuty nápadně připomíná srpnové dění v Ilovajsku, jen se vše odehrálo mnohem rychleji. Ale i u Ilovajsku byly vysílány další a další jednotky na pomoc poloobklíčeným gardistům, až skončili všichni v kotli bez možnosti uniknout.

Ilovajský kotel byl jedním z důvodů odvolání předchozího ministra obrany Heleteje. [celá zpráva]

Ruský průzkumný letoun přelétával nad Donbasem

Ruský průzkumný letoun narušil teritorium Ukrajiny a létal nad Doněckou oblastí, uvedl ve středu mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

„Nedaleko Doněcku byl pozorován ruský letoun pro radioelektronický průzkum, který překročil hranici Ukrajiny u vsi Uspenka v Doněcké oblasti,“ řekl Lysenko Ukrajinské pravdě.

Mluvčí bezpečnostní rady uvedl, že za posledních 24 hodin se desetkrát objevil ruský bezpilotní průzkumní letoun, a to v Doněcké oblasti směrem k Mariupoli, podél hranice s Krymem a u Doněcku. Drony byly nejčastěji vidět u Mariupole, kde v úterý rakety grad zabily sedm účastníků pohřebního průvodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pohřbu v Mariupolu zabila střela sedm lidíVideo: Reuters

Zaregistrovány byly i lety vrtulníků podél hranice bez narušení ukrajinského vzdušného prostoru v oblasti sumského pohraničního oddílu a u hranice s Krymem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám