Hlavní obsah

V Novákách našli pod kráterem tajný sklad munice

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zcela náhodně našel řidič buldozeru pod Vojenským opravárenským závodem ve slovenských Novákách sklad kulometné munice. Ten může mít souvislost s březnovým tragickým výbuchem, při němž přišlo o život osm lidí.

Článek

Ministr obrany František Kašický na pondělní mimořádné tiskové konferenci přiznal, že tajný sklad munice v areálu Vojenského opravárenského podniku Nováky objevili už 29. června při úpravě areálu. "V žádném případě nejde o tajný sklad. Byla to jáma o rozměrech šest krát tři metry, v níž byly náboje v rozebraném stavu, které už prošly likvidací. Byly to špičky nábojů z pěchotní munice," tvrdí Kašický.

Kašický upřesnil, že v jámě byla munice kalibru 12,7 a 14,5 milimetru, jejichž likvidace byla zahájena ještě v roce 2004. "Proč je někdo dal do této jámy, je předmětem vyšetřování," prohlásil. "Někdo se tímto způsobem chtěl zbavit části munice. Asi doufal, že nikdy nebude objevena," dodal.

Ministr konstatoval, že jáma se nacházela v místech, kde bylo epicentrum výbuchu, přímo pod bývalou delaborační halou, která byla v důsledku obrovského výbuchu zcela zničena. "V okolí místa výbuchu stále probíhají pyrotechnické práce, tato zóna je uzavřena a je nebezpečná," dodal.

V jámě bylo 1,3 miliónu nábojů

Podle televize TA3 našel buldozerista při odklízecích pracích v areálu závodu pod betonovou deskou tajný sklad, v němž bylo 1,3 miliónu kusů nábojů do kulometu přímo pod místem, kde k výbuchu došlo.

Bývalí ministři obrany Martin Fedor a Juraj Liška o tomto skladě nevěděli. "To je vážná věc," uvedl Liška pro TA3. Primátor města Nováky byl z této informace šokován. "Slyším o tom prvně. Je to šokující novinka. Vždyť výbuch ohrozil celý region," uvedl primátor města Dušan Šimko, který chce žádat vysvětlení od ministra Kašického.

Padla první obvinění

Slovenská policie v souvislosti s výbuchem v Novákách obvinila pět lidí. [celá zpráva] Mezi obviněnými jsou členové bývalého vedení podniku a hrozí jím čtyři až deset let vězení za trestný čin všeobecné ohrožení.

Podle mluvčí policie Kataríny Hlaváčové bývalé vedení podniku nepřijalo potřebná opatření na ochranu zdraví a bezpečnosti při práci s municí. "Jedná se o lidi z bývalého i současného vedení podniku," potvrdil mluvčí prokuratury v Trenčíně Vladimír Gajdoš.

Satisfakce je jen částečná, říkají pozůstalí

Příbuzní obětí považují obvinění jen za částečnou satisfakci. "I když se dostanou za mříže, odsedí si několik let a půjdou ven. Mně už syna nikdo nevrátí," uvedl otec nejmladší oběti výbuchu.

Rodiny obětí tvrdí, že v podniku se dlouhodobě porušovaly předpisy o bezpečnosti práce. "Vědělo se o tom, ale vedení podniku nic neudělalo," řekl Jozef Kováč, který při výbuchu ztratil manželku.

Jozef Vida, který v podniku pracoval 23 let a při výbuchu ztratil syna, tvrdí, že například rozbušky se skladovaly v blízkosti trinitrotoluenu, což byl hazard.

Muniční sklad vybuchl v Novákách 2. března 2007. [celá zpráva]K obrovské explozi došlo v místnosti určené k likvidaci munice. Výbuch si vyžádal osm mrtvých a 30 zraněných. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku vybuchl muniční sklad, dva mrtví

Až patnáct lidských životů si podle TV Markíza mohl v pátek odpoledne vyžádat výbuch muničního skladu vojenského opravárenského podniku Dolina ve městě Nováky...

Výběr článků

Načítám