Hlavní obsah

V Norsku zatkli muže podezřelého ze špionáže pro Rusy

Oslo

Norská policie zatkla norského občana podezřelého z ilegálního vyzrazování informací agentovi ruských zpravodajských služeb. Je podezřelý z „poškozování životně důležitých norských zájmů”, informovala v pondělí norská tajná služba PST.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Norská policie

Článek

Muži, jehož totožnost PST neupřesnila, hrozí až 15leté vězení. Zatčen byl v sobotu v restauraci v norské metropoli Oslo, když měl schůzku s ruským agentem, řekl agentuře Reuters mluvčí PST Martin Bernsen.

Zatčený muž odmítá, že by se dopustil něčeho nekalého, uvedla jeho právní zástupkyně. PST požádala soud, aby ponechal zadrženého ve vazbě po následující čtyři týdny.

Moskva má v Německu víc špionů než za studené války

Evropa

Podle norských médií případ souvisí s průmyslovou špionáží. Společnost po registraci lodí DNV GL, sídlící v Norsku, později potvrdila, že podezřelý pracoval pro ni. DNV GL je podle agentury AP také největší firma pro technické poradenství v oblasti obnovitelné energie a ropného průmyslu a plynárenství.

Mluvčí tajné služby Bernsen odmítl odpovědět na otázku, zda ruský tajný agent nebyl zatčen také proto, že měl diplomatickou imunitu. „My se soustředíme na Nora,” podotkl mluvčí.

Poslední norský špionážní případ v souvislosti s Ruskem se týkal bývalého norského pohraničníka Frodeho Berga, který byl loni v dubnu odsouzen v Rusku za vyzvědačství ke 14 letům. Podle rozsudku shromažďoval tajné informace o parametrech ruských jaderných ponorek. Loni v listopadu byl součástí výměny dohromady pěti vězněných špionů mezi Ruskem a Litvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám