Hlavní obsah

V Norsku unesli manželku miliardáře, požadují závratné výkupné

Oslo

V Norsku byla před deseti týdny unesena manželka místního miliardáře. Předpokládaní únosci ji zadržují na neznámém místě a za její propuštění požadují v přepočtu téměř čtvrt miliardy korun. V případě, že výkupné nedostanou, hrozí, že proti ženě použijí násilí. Manželka boháče je pohřešována již od 31. října, média ale o případu informovala až ve čtvrtek.

Unesená Anne-Elisabeth Falkeviková Hagenová

Článek

Policejní inspektor Tommy Bröske na středeční tiskové konferenci řekl, že 68letá Anne-Elisabeth Falkeviková Hagenová zmizela 31. října ze svého domova v Lörenskogu, který je vzdálen asi 20 kilometrů od norské metropole Oslo a zhruba 50 kilometrů od hranice se Švédskem. Policie případ od počátku považovala za únos, doposud ho ale vyšetřovala tajně.

Peníze chtějí v kryptoměně

Podle norského listu Verdens Gang předpokládaní pachatelé požadují za osvobození ženy devět milionů eur (přes 230 milionů korun) v kryptoměně monero, kterou lze převádět anonymně. Policie uvedla, že dotyční poslali vzkaz, který popisuje, co se se ženou stane, pokud nebude výkupné zaplaceno. Policie je s údajnými únosci ale pouze v omezeném, elektronickém kontaktu.

Policejní inspektor Bröske prohlásil, že policie doposud rodině radila, aby na požadavek nepřistupovala a výkupné neplatila. Dodal nicméně, že konečné rozhodnutí je na rodině. Připustil rovněž, že vyšetřování může trvat dlouho a že policie nemá zatím žádné podezřelé. Dosavadní vyšetřování ale prý naznačuje, že se jedná o profesionály.

Jak poznamenala agentura AFP, podobné kriminální činy jsou v ropné velmoci Norsku, které má obecně nízkou míru zločinnosti, naprosto výjimečné.

Zadržovaná žena je provdána za podnikatele v oblasti nemovitostí a v energetickém sektoru Toma Hagena. Ten je podle finančního časopisu Kapital 172. nejbohatším člověkem v Norsku s odhadovaným jměním 1,7 miliardy norských korun (4,45 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám