Hlavní obsah

V Norsku po sesuvu půdy stále pohřešují deset lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Více než 24 hodin po ničivém sesuvu půdy na jihu Norska se stále pohřešuje deset lidí. Záchranáři po nich pátrali i v noci pomocí bezpilotních letounů a vrtulníků, informovala ve čtvrtek agentura DPA. Úřady vyzvaly obyvatele v okolí postižené vesnice Ask, aby neodpalovali silvestrovské ohňostroje, které by mohly drony a helikoptéry ve vzduchu ohrozit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

nicVideo: AP

 
Článek

Mohutný sesuv půdy smetl ve středu devět domů ve vesnici Ask, která leží asi 30 kilometrů severně od Osla. Další budovy mají narušenou statiku. Zranění utrpělo nejméně deset lidí, z toho jeden kritické. Žádné mrtvé úřady zatím nehlásí. Evakuovat se muselo kolem tisíce obyvatel Asku.

V norské vesnici se sesunula půda, pohřešuje se dvacítka lidí

Evropa

Agentura DPA uvedla, že všichni pohřešovaní žili v domech, které sesuv zničil. Není ale jasné, zda se v době neštěstí v obydlí zdržovali. Podle agentury AFP jsou mezi pohřešovanými i dvě děti. Teploty v oblasti klesly v noci pod nulu.

Zachráněný dalmatin

V noci se jednomu z bezpilotních letounů podařilo v troskách najít dalmatina Zajku. Vyprostit se psa podařilo pomocí vrtulníku.

Oblast je podle místních úřadů nadále nestabilní a masy půdy se stále pohybují. Pro záchranáře je tak zatím stále nebezpečné vyrazit do trosek pěšky. S pomocí pátracích psů prohledávají zatím jen okrajové části kráteru, který má na délku 700 a na šířku 300 metrů.

Foto: Fredrik Hagen, ČTK/AP

V kráteru po sesunuté půdě skončila desítka domů.

Jeden z největších sesuvů jílu v poslední době v Norsku se odehrál po vydatných deštích. Přesná příčina sesuvu však zatím není jasná. Podle agentury AFP by mohl souviset i s typem místní nestabilní půdy.

Podle stanice TV2 geologický průzkum v roce 2005 označil oblast, v níž se půda sesunula, za vysoce rizikovou. Tři roky po zveřejnění posudku se ale na místě začaly stavět první domy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám