Hlavní obsah

V Nizozemsku odsoudili na doživotí atentátníka z Utrechtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Utrecht

Nizozemský soud v pátek udělil trest doživotního vězení útočníkovi tureckého původu, který loni v tramvaji v Utrechtu zastřelil čtyři lidi. Informovala o tom agentura AP. Podle soudu 37letý Gökmen Tanis spáchal několikanásobnou vraždu s teroristickým motivem. Obžalovaný se ke svému činu při procesu nevyjádřil, neodpovídal na otázky a ze soudní síně byl kvůli urážkám soudu několikrát vyveden.

Foto: AP

Místo činu v Utrechtu

Článek

„Podezřelý rozséval smrt a zkázu za denního světla v utrechtské tramvaji,” řekl předsedající soudce Ruud van Veldhuisen: „Vytáhl zbraň a tou zároveň s výkřiky dovolávajícími se Alláha chladnokrevně střílel na nevinné cestující. Ne jednou, ale opakovaně, během dvou minut.”

Teroristický útok spáchal Tannis v Utrechtu 18. března 2019. V tramvaji pistolí s tlumičem zastřelil 19letou ženu a dva muže ve věku 28 a 49 let. Později v nemocnici zemřel i vážně zraněný řidič tramvaje.

Turka kvůli střelbě v tramvaji v Utrechtu obvinili z několikanásobné vraždy

Evropa

Při útěku nechal pachatel v ukradeném autě vzkaz, že vraždy spáchal ve jménu islámu, aby se pomstil za smrt svých souvěrců. Svědkové ale při soudním přelíčení poté Tanise popsali jako vlažného muslima, který striktní dodržování pravidel často střídal s hraním hazardních her a konzumací alkoholu a drog.

Vloupání, násilí, krádeže. Turek podezřelý ze střelby v Utrechtu je policii dobře znám

Evropa

U vynesení rozsudku nebyl kvůli preventivním opatřením spojeným s šířením koronaviru osobně přítomen.

Reklama

Výběr článků

Načítám