Hlavní obsah

V Německu uspěje každý druhý turecký žadatel o azyl

Berlín

Zhruba každý druhý turecký žadatel o azyl v Německu uspěje, napsala agentura DPA s odkazem na informace spolkového ministerstva vnitra. To odpovídalo na interpelaci poslankyně Sevim Dagdelenové (Levice).

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Turecko není bezpečnou zemí původu. Pro jinak smýšlející turecké občany se situace v zemi stále více zhoršuje,“ uvedla Dagdelenová.

Spolková vláda si podle ní počíná bez skrupulí, když režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podporuje hospodářskou pomocí a dodávkami zbraní, zatímco zároveň každý druhý člověk, který před Erdoganem utíká, dostane v Německu ochranu. „Pomoc spolkové vlády člověku, který je příčinou uprchlictví, musí skončit,“ požaduje poslankyně.

Loni v září dostalo v Německu azyl více než 40 procent tureckých žadatelů, v následujících dvou měsících to byl zhruba každý druhý. Jde přitom o statistiku očištěnou od případů zamítnutí z formálních důvodů.

Od pokusu o puč v Turecku v roce 2016 počet žadatelů v Německu výrazně vzrostl. Následovala rozsáhlá vlna razií a zatýkání údajných nepřátel státu, které Erdogan spojuje s hnutím duchovního Fethullaha Gülena, žijícího v USA. Zatčeno bylo v poslední době v Turecku několik německých občanů včetně novinářů, což silně pošramotilo německo-turecké vztahy.

V letech 2013 až 2015 žádalo v Německu o azyl každý rok kolem 1800 lidí z Turecka, v roce 2016 vzrostl podle Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) počet takových žádostí na 5742, v roce 2016 na 8483 a od loňského ledna do listopadu jich bylo 10 075.

Reklama

Výběr článků

Načítám