Hlavní obsah

V Německu musely kvůli bombám z války opustit domovy tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Tisíce lidí musely v Berlíně a západoněmeckém městě Koblenc v neděli dočasně opustit své domovy kvůli nutnosti zneškodnit nalezené bomby z dob druhé světové války. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Paul Zinken, ČTK/AP

Opatření se podle listu Berliner Zeitung mohlo dotknout až 11 500 obyvatel města. Postižena byla i městská hromadná doprava.

Článek

V hlavním městě se americká letecká puma o váze 250 kilogramů našla v pátek při výkopových pracích u budovy Židovského muzea ve čtvrti Kreuzberg. Policie v neděli ráno začala evakuovat lidi žijící v domech v okolí několika stovek metrů.

Opatření se podle listu Berliner Zeitung mohlo dotknout až 11 500 obyvatel města. Postižena byla i městská hromadná doprava. Provoz byl přerušen na dvou linkách metra, okolí nálezu bomby musely objíždět i městské autobusy. Jak dlouho bude akce trvat, zatím není jasné.

Dalších 5000 lidí musela v neděli německá policie evakuovat z okolí místa nálezu bomby v porýnském městě Koblenc. Nevybuchlá americká puma z druhé světové války byla nalezena už ve středu v hloubce čtyř metrů při stavbě základní školy. Ani zde není jasná doba trvání prací na zneškodnění.

Koncem války před 70 lety svrhly spojenecké letouny na Německo milióny tun munice. V německých městech se dodnes často objevují nevybuchlé letecké pumy, zejména při stavebních pracích. Odborníci odhadují, že jen v Berlíně je pod zemí na 3000 bomb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám