Hlavní obsah

V Německu hrozí další střety islamistů a pravicových radikálů

– Berlín

V Německu hrozí v příštím roce násilné střety mezi ultrakonzervativními islámskými salafisty a pravicovými radikály. V úterním vydání deníku Süddeutsche Zeitung před tím varuje šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen. Podle něj ale také trvá riziko teroristického útoku, který by mohl spáchat některý z německých navrátilců ze Sýrie.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Protest proti přistěhovalcům v Drážďanech

Článek

"Pozorujeme razantní růst počtu salafistů a zároveň znepokojující posilování aktivit zaměřených proti cizincům," řekl Maassen. Podle něj se kvůli tomu zvyšuje napětí ve společnosti, které může vést k násilnostem mezi oběma radikálními skupinami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatím nejhorším incidentem spojeným s konfliktem mezi krajní pravicí a islámskými radikály byla říjnová demonstrace v Kolíně nad Rýnem, na kterou dorazilo zhruba 4500 odpůrců salafismu. Protest přerostl ve střety mezi demonstranty a policií, při nichž byly zraněny desítky lidí. Maassen varuje, že v příštím roce mohou být podobné incidenty častější.

Nebezpečí na Blízkém východě

Nebezpečí pro německou společnost vidí šéf úřadu, který slouží jako kontrarozvědka, také ze strany islámských radikálů, kteří odjeli bojovat po boku hnutí Islámský stát do Sýrie a do Iráku. Podle Maassena z Německa odjelo na Blízký východ kolem 550 lidí. "To je enormní nárůst. Na počátku roku to bylo jen asi 270 osob," řekl.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Podle BfV zhruba 60 německých islamistů na Blízkém východě zahynulo, dalších 180 se vrátilo do vlasti. "Ti jsou hrozbou pro naši zemi, protože většinu z nich boje bohužel neodstrašily, naopak se tam ještě víc radikalizovali," řekl Maassen. Na německé islamistické scéně jsou tito navrátilci vnímáni jako hrdinové, takže mohou snadněji přimět další muslimy k cestě do Sýrie nebo k provedení útoku na německém území.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám