Hlavní obsah

V německém kostele bude dál viset Hitlerův zvon

Zvon, který nese jméno Adolfa Hitlera, bude v evangelickém kostele ve falckém městě Herxheim am Berg viset dál na svém místě. Rozhodlo o tom místní 13členné zastupitelstvo poměrem deseti hlasů proti třem, napsal v úterý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Rozhodnutí zdůvodnili zastupitelé tím, že zvon bude „podnětem ke smíření a památníkem proti násilí a bezpráví”.

Foto: Profimedia.cz

Hitlerův zvon v obci Herxheim am Berg zůstane na svém místě.

Článek

Hlasování předcházely měsíce sporů a hádek. Loni v září zvon dokonce do odvolání utichl. Obec dokonce odmítla nabídku falcké evangelické církve, že zaplatí sejmutí zvonu a ulití nového.

Rozhodnutí, že zvon zůstane na svém místě, opřeli o posudek odborníka, podle kterého je třeba na něj pohlížet jako na historickou památku a přesunout ho do muzea, nebo ponechat ve věži. Zničení zvonu by bylo „útěkem před vhodnou a osvícenou kulturou vzpomínání”, stojí v posudku.

Foto: Profimedia.cz

Zvon nese nápis Vše pro vlast - Adolf Hitler a zdobí ho také hákový kříž.

Zvon byl na věž kostela osazen v roce 1934, tedy rok po nástupu Adolfa Hitlera k moci. Váží 240 kilogramů a nese nápis „Vše pro vlast - Adolf Hitler“ a ozdoben je navíc hákovým křížem.

Zastupitelé rozhodli, že současně bude na kostel umístěna tabulka, která popíše kontroverzní historii zvonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám