Hlavní obsah

V Moskvě znovu začal soud kvůli vraždě Politkovské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Před moskevským městským soudem začalo ve středu veřejné líčení s pěticí osob, které se podle žalobců v říjnu 2006 bezprostředně podílely na vraždě známé komentátorky opozičního listu Novaja gazeta Anny Politkovské. Před dvanáctičlennou porotou stanou bratři Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudovovi, obchodník Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov.

Foto: Profimedia.cz

Anna Politkovská

Článek

Údajní vrahové Politkovské se před soudem objevili už před čtyřmi lety, ale porota je pro nedostatek důkazů osvobodila. Nejvyšší soud pak vrátil případ prokuratuře k došetření. Zahájení nynějšího procesu komplikovalo několik neúspěšných pokusů o sestavení poroty. To se v úterý podařilo až napočtvrté.

Politkovská se proslavila kritickými reportážemi z Čečenska, které se nelíbily ruskému vedení. Najatý vrah ji zastřelil ve výtahu moskevského domu právě v den narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pátrání po osobách, které si vraždu objednaly, zůstává zatím bez výsledku. Média spekulují o kavkazském zločineckém podzemí, hovoří se ale i o ruských tajných službách či o promoskevském čečenském vládci Ramzanu Kadyrovovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám