Hlavní obsah

V Moskvě budou soudit policistu za vraždu novinářky Politkovské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Moskvě začne 12. prosince proces s bývalým policistou Dmitrijem Pavljučenkovem, obžalovaným ze spoluúčasti na vraždě novinářky Anny Politkovské. Tu zabila ve výtahu jejího domu skupina najatých vrahů.

Foto: Profimedia.cz

Anna Politkovská

Článek

Náčelník Pavljučenkov nechával podle obžaloby komentátorku opozičního listu Novaja gazeta sledovat a detailně zaznamenal její denní rozvrh. Informace pak podle žalobců předával dál. Údajně také zajistil najatým zabijákům vražednou zbraň, pistoli s tlumičem a náboji.

V roce 2011 Pavljučenkov přistoupil na spolupráci s vyšetřovateli vraždy a bude souzen v samostatném procesu odděleném od procesu s dalšími členy vražedného komanda.

Vyšetřovatelé ze spáchání zločinu dále obviňují čečenské sourozence Rustama, Ibragima a Džabraila Machmudovovi, někdejšího policistu Sergeje Chadžikurbanova a čečenského obchodníka Lom-Aliho Gajtukajeva, který prý objednávku vraždy dostal.

Policie však stále neví, kdo si vraždu objednal. Spekuluje se o ruských tajných službách či o promoskevském čečenském vládci Ramzanu Kadyrovovi.

První proces s předpokládanými spolupachateli vraždy v únoru 2009 skončil fiaskem, protože porota pro nedostatek důkazů propustila obžalované na svobodu.[celá zpráva]

V červnu byl rozsudek zrušen a zahájeno nové vyšetřování.   [celá zpráva]

Pak byl zatčen Pavljučenko [celá zpráva] a následně i Gajtukajev.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám