Hlavní obsah

V Mnichově soudí sériového vraha. Ošetřovatel měl pacienty zabíjet vlastním inzulínem

Mnichov

V Mnichově začal v úterý soud s osmatřicetiletým polským ošetřovatelem Grzegorzem W., který byl obžalován z vraždy šesti pacientů vysokou dávkou inzulínu a pokusu o vraždu dalších tří. Polákovi hrozí až doživotní vězení.

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaný pečovatel Grzegorz W. u mnichovského soudu

Článek

Polák si před soudem v Mnichově nezakrýval obličej, uvedl bulvární list Bild. K vraždám používal inzulín, který měl jako diabetik předepsaný.

Podle státního zástupce jednal zákeřně z chamtivosti a kvůli vlastnímu obohacení. Své oběti okrádal, sedmaosmdesátiletého seniora z Ottobrunnu u Mnichova připravil o 1230 eur a šperky. Když pacient v únoru nečekaně zemřel, našlo se na jeho těle několik podezřelých vpichů. Podle obžaloby jimi obviněný vpravil do seniorova těla inzulín.

Když u jiného důchodce nic cenného neobjevil, tak odcizil jen několik čistících prostředků, parfém a toaletní papír, tvrdí státní zástupce.

Ošetřovatel v Německu měl inzulínovými injekcemi zavraždit šest lidí

Evropa

Nechtěl čekat na výpověď

Vedle touhy obohatit se našla obžaloba u Poláka, která byl už trestán ve své vlasti, i další, ještě banálnější motiv. Když se Grzegorzovi W. v domácnosti některého pacienta nelíbilo, nechtěl čekat na uplynutí běžné výpovědní lhůty a raději ho zabil, aby mohl odejít ihned.

V jednom případě mu vadilo, že má k seniorovi v noci vstávat a že přes den nemůže byt prohledat, proto ho zabil a odjel do Polska. Ve dvou případech k činu podle vyšetřovatelů také přispěl hněv způsobený tím, že v daných domácnostech nebyl internet.

Grzegorz W. se v letech 2015 až 2018 staral o nejméně 68 seniorů, zhruba o třetinu z nich v Bavorsku, o další v Bádensku-Würtenbersku, Porýní-Falci, Severním Porýní-Vestfálsku, Šlesvicku-Holštýnsku a v Hamburku. I když byl najat na několik měsíců, často odcházel po pár dnech.

Policie nekonala

Případ je o to tragičtější, že k některým vraždám zřejmě nemuselo nikdy dojít. V roce 2017 totiž dcera jedenadevadesátiletého otce, který zemřel, na Poláka podala trestní oznámení, protože se domnívala, že jejího otce usmrtil inzulínem.

Policisté však pečovatele ani nevyslechli. Po vraždě v Ottobrunnu byli tři policisté v Essenu suspendováni a dva přeloženi, uvedl deník Süddeutsche Zeitung.

Soudní proces má trvat 39 dní, tedy nejméně do května příštího roku.

V Německu nejde o první podobný případ. Letos v červnu poslal soud v Oldenburgu bývalého ošetřovatele Nielse Högela za vraždu 85 lidí na doživotí do vězení. Někteří odborníci se domnívají, že mezi lety 1999 až 2005, kdy působil ve dvojici nemocnic na severozápadě Německa, mohl zabít ještě více osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám