Hlavní obsah

V Maďarsku platí migrační krizový stav

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarsko zavedlo od půlnoci ze středy na čtvrtek takzvaný migrační krizový stav a nová mimořádná opatření na svých jižních hranicích, oznámil ministr vnitra Sándor Pintér. Na jižní hranice se přesouvá blíže nespecifikovaný počet policistů a 1500 vojáků.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Na řecko-makedonské hranici se tísní tisíce lidí a další stále přicházejí.

Článek

Připravuje se rovněž osvětlení zátarasu na hranicích se Srbskem a Chorvatskem, aby bylo účinnější jeho hlídání v nočních hodinách. Není vyloučeno, že Maďarsko postaví bariéru také na hranicích s Rumunskem.

„Jsme připraveni postavit plot na hranicích s Rumunskem do deseti dnů,“ upřesnil Pintér.

Mimořádná opatření zavedly od půlnoci na středu také Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko. Tyto země nevpouštějí na své území nikoho, kdo nemá pas a platná víza. [celá zpráva]

„Zatím není jasné, jak na tento krok zareagují uprchlíci a ilegální migranti, kteří zůstali v uvedených zemích. Nevíme, kterým směrem se vydají, proto se musíme připravit k ochraně hranic, “ řekl Pintér.

Makedonie zcela uzavřela svou hranici pro uprchlíky. Na řecko-makedonské hranici se přitom tísní asi 13 tisíc běženců a další stále přicházejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám